Све више старих лица бира кућну његу

22.09.2019. 17:44
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Смјештање родитеља у старачке домове више није акутуелно као претходних година јер одлазак од куће већина људи у трећој животној доби доживљава трауматично, па је чест случај да се из дома врате кући, речено је на округлом столу у Добоју, али и истакнута све значајнија улога кућних његоватеља.

-Нисам психолог да могу ући у њихову душу, али људи једноставно воле да су у својој кући. Ту је навикао, провео цијели живот, има ту сигурност, зна да ће га ту чешће посјећивати дјеца, родбина. Одлазак од своје куће они доживљавају као одлазак на оно задње-, прича Рајко Глигорић, предсједник добојског Удружења пензионера.

Михела Хинић, директорица Канцеларије Црвеног крста Швајцарске за БиХ, сматра да је и јефтиније да те особе остану код своје куће те да се плаћају људи који ће их посјећивати.

Пет локалних заједница у БиХ, Добој и Шамац у РС те Тузла, Лукавац и Живинице у ФБиХ, у сарадњи с Црвеним крстом Швајцарске, укључило се у пилот пројекат здравог старења, који предвиђа да локални Црвени крст/криж организује тимове његоватеља који би водили бригу о старим и изнемоглим у њиховим кућама.

Резултати тог пројекта у Добоју представљени су у петак на округлом столу, који је организовао Црвени крст.

-Ми смо кренули са два запослена кућна његоватеља и пет корисника. Међутим, сада је око 50 корисника и пет кућних његоватеља. Имамо кориснике с којима његоватељи само иду у шетњу, да их прошетају кроз град, до куповине, набавке лијекова. Имамо корисника који су непокретни, ту иде купање, спремање хране, исхрана, давање терапије, чишћење куће-, појаснио је Михајло Арсенић, секретар добојског Црвеног крста.

Пројекат финансирају швајцарски Црвени крст и локалне заједнице, а корисници плаћају партиципацију.

-У првим годинама наш партнер, швајцарски Црвени крст, финансира 50 одсто средстава, један дио средстава дају корисници, а дио локална заједница. Како пројекат тече смањује се учешће швајцарског ЦК, а повећава се учешће корисника ових услуга, као и локалних заједница", каже Рајко Лазић, генерални секретар Црвеног крста/крижа БиХ.

Михела Хинић сматра да ово дефинитивно мора да заживи с обзиром на то да БиХ постаје земља старих људи.

Тренутно више од 400 особа у пет бх. локалних заједница користи услуге кућних његоватеља.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Ко може остварити право на додатак за његу другог лица? Ко може остварити право на додатак за његу другог лица?
Васкршњи пакети за 70 корисника кућне његе Васкршњи пакети за 70 корисника кућне његе
Источна Илиџа: Јавни позив за евиденцију старих, болесних и осталих угрожених лица Источна Илиџа: Јавни позив за евиденцију старих, болесних и осталих угрожених лица
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    8h 58m
    0
  • Слани мафини
    18h 19m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    20h 14m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    18h 8m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    12h 37m
    3