Тајно склониште ЈНА на Вису, могло преживјети и атомску бомбу (ВИДЕО)

13.12.2023. 18:30
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Сплитски авантуриста Јурица Галић Јука у новој епизоди својих YоуТубе путописа обишао је неколико објеката које је ЈНА саградила за вријеме Хладног рата.

У једном видеу представио је тунел Јастог и комплекс Атомска ратна команда.

Његов пријатељ Никола Војковић Рођо у видеу је показао како изгледа тунел Јастог на острву Вису који је саграђен 1982. године, а представљао је склониште за вријеме ваздушног напада за бродове и подморнице. Дуг је 127 метара, а висина му је 18 метара.

Сада је то само огроман споменик који стоји и подсјећа на ратну прошлост. Тунел Јастог постао је једна од главних атракција за посјете и купање међу наутичарима и туристима.

Потом је Никола представио и комплекс АРК (Атомска ратна команда).

- Служила је да би се врх Комунистичке партије Југославије са својим обитељима овдје сакрио у случају нуклеарног рата, а у случају нормалног рата би официри овдје водили операције за цијели јужни и средњи Јадран. Унутра је педесетак кревета - објаснио је.

Само склониште је на дубини од 50 метара.

- Сматрало се да би успјело преживјети и директни напад атомске бомбе - додао је Никола.

У видеу је приказана и соба у којој је Тито требао спавати у случају атомског удара, а приказан је и подземни вртић за дјецу гдје би се она у случају рата сакрила. Осим тога, у склоништу је постојала и кухиња.

- На крају смо дошли до оног што атомско склониште чини атомским склоништем - рекао је Никола па показао просторију у којој се може видјети огромни филтер за ваздух.

- У случају пада атомске бомбе зрак би се филтрирао у другу просторију и онда у остатак склоништа - објаснио је.

Шта се још крије у овим склоништима, погледајте у видеу који је одмах привукао велику пажњу на друштвеним мрежама, преноси Индеx.

Коментари 0
Повезане вијести
Беба транспортована из Сплита у Болницу "Србија" доброг општег стања Беба транспортована из Сплита у Болницу "Србија" доброг општег стања
Беба са опекотинама хеликоптером транспортована из Сплита за Источно Сарајево Беба са опекотинама хеликоптером транспортована из Сплита за Источно Сарајево
Обиљежавали годишњицу уз "За дом спремни" Обиљежавали годишњицу уз "За дом спремни"
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    15h 41m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    15h 23m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    16h 17m
    7
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    13h 12m
    0
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    12h 14m
    0