Tajno sklonište JNA na Visu, moglo preživjeti i atomsku bombu (VIDEO)

13.12.2023. 18:30
0
IZVOR: nezavisne.com

Splitski avanturista Jurica Galić Juka u novoj epizodi svojih YouTube putopisa obišao je nekoliko objekata koje je JNA sagradila za vrijeme Hladnog rata.

U jednom videu predstavio je tunel Jastog i kompleks Atomska ratna komanda.

Njegov prijatelj Nikola Vojković Rođo u videu je pokazao kako izgleda tunel Jastog na ostrvu Visu koji je sagrađen 1982. godine, a predstavljao je sklonište za vrijeme vazdušnog napada za brodove i podmornice. Dug je 127 metara, a visina mu je 18 metara.

Sada je to samo ogroman spomenik koji stoji i podsjeća na ratnu prošlost. Tunel Jastog postao je jedna od glavnih atrakcija za posjete i kupanje među nautičarima i turistima.

Potom je Nikola predstavio i kompleks ARK (Atomska ratna komanda).

- Služila je da bi se vrh Komunističke partije Jugoslavije sa svojim obiteljima ovdje sakrio u slučaju nuklearnog rata, a u slučaju normalnog rata bi oficiri ovdje vodili operacije za cijeli južni i srednji Jadran. Unutra je pedesetak kreveta - objasnio je.

Samo sklonište je na dubini od 50 metara.

- Smatralo se da bi uspjelo preživjeti i direktni napad atomske bombe - dodao je Nikola.

U videu je prikazana i soba u kojoj je Tito trebao spavati u slučaju atomskog udara, a prikazan je i podzemni vrtić za djecu gdje bi se ona u slučaju rata sakrila. Osim toga, u skloništu je postojala i kuhinja.

- Na kraju smo došli do onog što atomsko sklonište čini atomskim skloništem - rekao je Nikola pa pokazao prostoriju u kojoj se može vidjeti ogromni filter za vazduh.

- U slučaju pada atomske bombe zrak bi se filtrirao u drugu prostoriju i onda u ostatak skloništa - objasnio je.

Šta se još krije u ovim skloništima, pogledajte u videu koji je odmah privukao veliku pažnju na društvenim mrežama, prenosi Index.

Komentari 0
Povezane vijesti
Beba transportovana iz Splita u Bolnicu "Srbija" dobrog opšteg stanja Beba transportovana iz Splita u Bolnicu "Srbija" dobrog opšteg stanja
Beba sa opekotinama helikopterom transportovana iz Splita za Istočno Sarajevo Beba sa opekotinama helikopterom transportovana iz Splita za Istočno Sarajevo
Obilježavali godišnjicu uz "Za dom spremni" Obilježavali godišnjicu uz "Za dom spremni"
Najčitanije
  • Dan kada je otišao Sena - „Kišni čovjek“
    14h 39m
    4
  • Malobrojni izletnici na prvomajskom uranku u Istočnom Novom Sarajevu
    13h 34m
    3
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    8h 22m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    9h 28m
    0
  • Međunarodni praznik rada, 1. maj – simbol borbe za bolji i pravedniji svijet
    17h 56m
    0