Тешке посљедице израелских удара на Газу

09.10.2023. 13:19
0
ИЗВОР: srna.rs

Газа нестаје под бомбама израелске авијације - наводе војни портали, а министар одбране Израела Јоав Галан назвао је хамасовце и нападаче из Газе "људским животињама".

Ако би неко упитао да ли постоји мјесто које би се могло назвати пакао на земљи, дефинитиван одговор био би - Газа, која је од раног јутра под систематичним ударима авио бомби.

Не постоји предах, већ експлозија експлозију стиже. Број мртвих и рањених се увећава, као и детонације које разарају зграде. Освета Израела је немилосрдна - наводи ТВ Фронт.

Израелски министар одбране наредио је тоталну блокаду, нема струје, воде, телефона, хране.

Израел је послије 50 година прогласио поново рат, мобилисао 300.000 резервиста, па је сада војна моћ државе већ на 550.000 војника.

Припреме за удар на Газу су у пуном јеку, а да се Израелцима жури у коначни обрачун говори и да су деконзервирани тенкови "меркава", верзија "Мк3", који сада јуре улицама изрелских градова и насеља према Гази.

Аналитичар листа "Харец" Амос Гарел упозорава да је Израел већ искусио неколико негативних фактора: неуспјех обавјештајних служби, неспремност војске за изненадни напад и сумњива борбена готовост.

Гарел истиче да би Хамас, који држи најмање стотину ратних заробљеника и цивила као таоце, могао једноставно да их масакрира ако израелски тенкови и борбена возила пјешадије пређу границу.

Настаје тежак психолошки тренутак: да ли је Израел спреман да жртвује бројне своје грађане у рукама Хамаса? Ако сте спремни, онда то може изазвати страхове у друштву да би сваки грађанин Израела могао да заврши на месту тих људи, сваки би могао да буде жртвован зарад војног успјеха - наводи Гарел.

Али чак и са војним успехом, можда није све тако једноставно. Непријатељ Израела је очигледно очекивао да ће израелска војска дати оштар одговор, па се вјерује да имају своја рјешња и за овај случај.

Хамас би могао да отвори нове фронтове на границама Израела, када ће држава са мање од десет милиона становника морати да преузме практично свестрану одбрану - закључује аналитичар "Хареца".

Коментари 0
Повезане вијести
Ана Њего: Вођа побуне против лифераната 1917. године Ана Њего: Вођа побуне против лифераната 1917. године
Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
Жељко Обрадовић о проживљеним ратним дешавањима Жељко Обрадовић о проживљеним ратним дешавањима
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    5h 53m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 37m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    20h 50m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    17h 4m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    21h 56m
    0