Тестови на корона вирус из БиХ ипак не важе за улазак у Словенију

28.09.2020. 15:35
0
ИЗВОР: srpskainfo

Иако је Словенија у суботу релаксирала мјере за прелазак границе, односно улазак у ту земљу, министар унутрашњих послова Алеш Хојс данас је изјавио да за улазак у Словенију не вриједе тестови који су направљени у лабораторијама у БиХ.

Влада Словеније прво је у суботу измијенила одлуку о спровођењу мјера за спречавање ширења корона вируса на граничним прелазима на вањској граници и на контролним пунктовима унутар земље и прилагодила је препорукама Европске комисије.

Поред зелене и црвене листе земаља, влада је осмислила и наранџасту која замјењује жуту. У недјељу је редефинисан попис земаља, а сада и дијелова земаља према епидемиолошком ризику. Одлука ће ступити на снагу у уторак.

Иако су Словенци прво објавили да признају тестове на корона вирус који су урађени у одређеним лабораторијама у БиХ, дошло је до промјене одлуке.

– Тест мора показати да нисте заражени короном и не смије бити старији од 48 сати и мора се направити у било којој провјереној лабораторији у оквиру Европске уније. Тестови из трећих земаља, као што је БиХ, не вриједе барем засад, иако то би се могло промијенити у будућности – рекао је Хојс.

Он је додао да се уводи могућност да особа којој је одређен карантин на граници покаже тест током карантина, а у случају негативног теста, период карантина ће јој бити прекинут.

Дакле, држављани БиХ моћи ће путовати у Словенију без 10-дневног карантина, али под условом да имају негативан ПЦР тест на корона вирус који је урађен у некој од земаља ЕУ и Шенгена.

Особе које имају стално или привремено пребивалиште у земљи са зелене листе и долазе из тих земаља могу ући без ограничења и карантина. Исте особе које су непрекидно боравиле у овој земљи најмање 14 дана прије доласка у Словенију.

Према Хојсу, новост је и значајно повећање прагова за класификацију земаља – за зелене земље инциденција је сада до 25, за црвене изнад 50.

– Могуће је узети у обзир бројеве чак и изнад 100, које је комисија повезала са број извршених тестова  – додао је.

Особа која је одлуком стављена у карантин може се тестирати на присуство корона вируса током трајања карантина.

– Ако је негативан, карантин ће бити укинут раније – објаснио је Хојс. Могућност укидања одлука о карантину негативним тестом тренутно постоји само за оне издате на граници по уласку у земљу, али не и за оне унутар земље.

Коментари 0
Повезане вијести
Снијег пада у Словенији и Хрватској (ВИДЕО) Снијег пада у Словенији и Хрватској (ВИДЕО)
У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а У БиХ стижу ЕУФОР трупе из стратешке резерве НАТО-а
Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ Без личне карте око 248.000 грађана у БиХ
Најчитаније
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    15h 6m
    0
  • Грађани траже помоћ због змија
    11h 18m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    20h 39m
    0
  • Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
    21h 44m
    0
  • Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
    19h 8m
    0