Тиквице, здрава љетна намирница

28.07.2019. 12:26
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Пријатан укус, мекана кора и кремасто, сочно бијело “месо”, тиквице чине идеалном љетном намирницом. Иако се могу купити током цијеле године, најукусније су у сезони.

Тиквице потичу из Мексика, а човјечанство их конзумира од давнина, већ 10.000 година. Заједно са дињама и краставцима, сврставају се у породицу Cucurbitacea, а постоји велики број различитих врста које се разликују у облику, величини, боји и укусу.

Тиквице могу нарасти и до величине бејзбол палице, међутим, тада им укус није толико привлачан. Најбољи укус имају плодови који су дугачки до 15 центиметара. Осим плода, јестиви су и цвјетови тиквица који се обично похују. 

Здравље

Спектар нутријената које обезбјеђују тиквице поприлично је импресиван. Наиме, тиквице су изванредан извор мангана и витамина Ц, те врло добар извор магнезијума, витамина А, калијума, прехрамбених влакана, фолне киселине, фосфора, бакра и витамина Б2. 

Свакодневна конзумација тиквица храни организам дијеталним влакнима, која подстичу пробаву, спречавају затвор и чисте цријева од токсина. Тиме смањују вјероватност од појаве рака цријева, контролишу шећер у крви и смањују апетит.

Спојеви у тиквици чувају здравље крвног система и снижавају холестерол. Захваљујући томе, смањују ризик од атеросклерозе, срчаног и можданог удара.

Истраживања показују да фитонутријенти из тиквица помажу у смањењу симптома повећане простате – болести која мушкарцима отежава мокрење и сексуалне односе. Због високог удјела мангана, тиквица повољно дјелује на све функције тијела. Поспјешује метаболизам протеина и угљикохидрата, подстиче либидо и убрзава синтезу масних киселина и холестерола.

Манган је кључан и за производњу пролина, аминокиселине која допушта формирање колагена, чинећи кожу здравијом, а зацјељивање рана бржим. Стога, имате ли суву кожу, ставите на лице плошке тиквице, оставите их двадесет минута па исперите. Ваша кожа ће постати мека и свјежа. 

Савјети за куповину и чување

Приликом куповине тиквица, бирајте плодове који су тешки, блистави, без знакова смежураности. Увијек купујте тиквице средње величине или оне мањих димензија које имају најбољи укус. Чувајте тиквице од оштећења, чак и мала оштећења могу убрзати пропадање.

Прије спремања у фрижидер није их потребно прати, а тако сачуване могу остати до седам дана. Тиквице се могу спремити и у замрзивач, али их је прије замрзавања препоручљиво изрезати на плошке и бланширати два минута.

Здравствене добробити тиквица:

– дјелују противупално – повећавају ниво енергије – помажу у процесу мршављења – снижавају холестерол – чисте цријева од токсина – спречавају болести простате – побољшавају пробаву – подстичу либидо – чине кожу здравијом – чувају здравље фетуса

Рецепти:

Лисната пита с колутићима тиквице

Слика

Састојци: 

250 грама лиснатог тијеста 

250 грама тиквица 

250 грама свјежег сира 

2 режња бијелог лука 

3 јајета 

со 

свјеже мљевени бибер 

мушкатни орашчић 

Припрема: 

Лиснато тијесто разваљајте на дебљину око три милиметара те га пребаците у лим за печење обложен папиром за печење. Тиквице насјецкајте на танке колутиће, посолите и пустите да стоје око 20 минута како би отпустиле вишак воде. Свјежи сир помијешајте с насјецканим бијелим луком, нарибаним мушкатним орашчићем и јајима. Посолите и побиберите, те састојке добро измијешајте. Смјесу равномјерно распоредите по тијесту, додајте тиквице па пеците у рерни на 170°C око 40 минута.

Крем супица

Слика

Састојци: 

400 грама тиквица 

2 децилитара пуномасног крављег млијека 

1 кашичица сланог маслаца 

1 кашичица бијелог пшеничног брашна 

1 и по кашичица сјецканог першуна 

80 грама киселе павлаке 

8 децилитара воде 

1 кашичица мјешавине сувих зачина 

Припрема: 

Очишћене и уситњене тиквице ставите у посуду, прелијте са седам дл воде, кувајте 10 минута уз лагано врење. Додајте млијеко и маслац и кувајте још пет минута, скините са ватре и измиксајте. Брашно измијешајте с једним дл воде и додајте супи, зачините мјешавином сувих зачина и павлаком и оставите да кува три до пет минута. Скините са ватре, додајте першун и послужите уз коцкице препеченца. 

Чоколадни колач

Слика

Суви састојци: 

320 грама глатког брашна 

50 грама какаоа 

1 кашичица соли 

1 прашак за пециво 

1 кашичица цимета 

Мокри састојци: 

200 грама шећера 

3 јајета 

150 милилитара уља 

100 милилитара текућег јогурта 

1 кашичица екстракта ванилије 

2 тиквице средње величине 

По жељи ушећерена кора наранџе (око 50 грама) и 100 грама ситно насјецкане тамне чоколаде   

Припрема: 

Тепсију за печење (30×20 центиметара) обложите папиром за печење, а рерну упалите на 175 степени. Суве састојке сједините у већој посуди за мијешање. У другој посуди жицом мало излупајте јаја са шећером, а онда додајте остале мокре састојке. Потом истресите мокре састојке у суве и мијешајте док се све не повеже. Смјеса ће бити густа и теже ће се мијешати, али у том тренутку додајте тиквице које сте огулили и нарибали. Кувачом или шпатулом добро промијешајте, додајте ушећерену корицу наранџе ако користите и истресите у тепсију. Поспите насјецканом чоколадом и ставите у рерну на отприлике 50 минута. Колач можете направити и у калупима за мафине.

Коментари 0
Повезане вијести
Зелени смути је идеалан прољећни детокс Зелени смути је идеалан прољећни детокс
Направите посну посластицу са урмама и орасима Направите посну посластицу са урмама и орасима
Посна сатараш пица Посна сатараш пица
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    6h 32m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    19h 9m
    2
  • Крађа у Палама
    4h 50m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    22h 57m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    4h 5m
    0