Током десет мјесеци три случаја вршњачког насиља у Источном Сарајеву

01.12.2022. 11:12
0
ИЗВОР: srna.rs

Током десет мјесеци ове године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Источно Сарајево евидентирана су три случаја вршњачког насиља, подаци су ове управе.

Поводом кампање коју организује Министарство унутрашњих послова Републике Српске, припадници Полицијске станице Источно Ново Сарајево одржали су предавање за ученике осмих и деветих разреда Основне школе "Свети Сава" у Источном Новом Сарајеву.

Замјеник командира Полицијске станице Источно Ново Сарајево Дијана Ивановић Симеуновић рекла је да је циљ кампање "Стоп вршњачком насиљу", у оквиру које је одржано предавање, да се ђаци упознају о појму вршњачког насиља, његовим елементима, као и посљедицама које оно оставља на жртву.

- Кампања, која се спроводи у цијелој Републици Српској, траје до понедјељка, 5. децембра, и биће обухваћени просвјетни радници, ученици и родитељи како бисмо сви заједно наставили сарадњу, на вријеме препознали овај проблем и ријешили га - изјавила је Симеуновићева новинарима.

Она је додала да су за десет мјесеци ове године евидентирана три случаја вршњачког насиља на подручју Полицијске управе Источно Ново Сарајево.

Директор ОШ "Свети Сава" Источно Ново Сарајево Жељка Топалић истакла је да је стање у овој школи, коју похађа више од 1.200 ученика, задовољавајуће, те да у овој години није било пријављених случајева вршњачког насиља.

- Имамо спорадичних испада, али смо ми у школи усредсређени да кроз часове одјељенске заједнице и радионице које стручни тим школе организује о вршњачком насиљу ријешимо тај проблем и покажемо да се ствари могу ријешити и на другачији начин - навела је Топалићева.

Топалићева је истакла да школа има одличну сарадњу са Полицијском управом Источно Ново Сарајево, као и да на подручју ове локалне заједнице постоји мултисекторски тим, састављен од наставника ове основне школе, службеника Полицијске управе, као и психолога из Центра за социјални рад и Центра за ментално здравље.

- Скоро смо имали састанак на којем смо размијенили информације и укључили 11 ученика који долазе из нефункционалних породица и рањивих категорија којима треба помоћ. Они се не отворе нама у школи или родитељу и, онда када неко стручно лице ради са њима, то се покаже као добра помоћ - нагласила је Топалићева.

Она је напоменула да школа повремено спроводи пројекат "Школа без телефона" да би се ограничила употреба ових уређаја у васпитно-образовним установама.

Коментари 0
Повезане вијести
Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
Ученици ОШ „Свети Сава“ обиљежили 170 година од рођења Михајла Пупина Ученици ОШ „Свети Сава“ обиљежили 170 година од рођења Михајла Пупина
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    23h 17m
    0
  • Крађа у Палама
    21h 35m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    18h 2m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    20h 50m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    14h 11m
    0