Том и Џери славе 81. рођендан

10.02.2021. 14:24
0
ИЗВОР: srpskacafe.com

Том и Џери, славни јунаци из једног од најпопуларнијих и најомиљенијих цртаних филмова, колико међу дјецом можда још и више међу одраслима, данас славе, чили и весели, 81. рођендан.

Тај цртић, јачи од времена, моде, пролазности, модерних технологија и заборава, обиљежио је животе десетинама нараштаја, а његове епизоде настале прије више од осам деценија једнако су свјеже, узбудљиве и забавне као првог дана.

Тешко да постоји ико ко није гледао Тома и Џерија, чудесне анимиране ликове рођене у творници чаролија званој “Дизни”. Створио их је креативни тандем Вилијам Хана и Џозеф Барбера, а колико су то добро направили свједочи номинација за Оскара већ након прве епизоде.

Данас је заборављено, а и сасвим је неважно, да је Том започео свој цртани живот као Џаспер, а Џери као Џинкс.

Аутори, који су тада имали мање од 30 година, почели су да смишљају своје идеје – Барбера је рекао да му се свиђа једноставан концепт цртаног филма о мачки и мишу, уз сукобе и јурњаву иако је то до тада било урађено безброј пута.

Прва епизода објављена је 1940. године, постигла је огроман успјех и чак донијела студију номинацију за Оскара за најбољи анимирани кратки филм.

Ипак, ауторима су менаџери рекли да не откривају одмах све своје адуте, а промјена је настала када им је једна утицајна особа из Тексаса писала са питањем када ће моћи да види још један предиван цртаћ о мачки и мишу.

Тада су Џаспер и Џинкс, како су се првобитно звали, постали Том и Џери.

Према ријечима Барбере, није се много дискутовало о томе да ли ће ликови разговарати, али уз велики успјех нијемих филмова са Чарли Чаплином, аутори су знали да ликови могу да буду забавни и без дијалога.

Музику за цртани филм компоновао је Скот Бредли, а Томијев чувени врисак попут људског отјелотворио је лично Вилијам Хана.

У наредних 20 година, Хана и Барбера надгледали су производњу више од 100 кратких цртаних филмова о познатој мачки и мишу, а за сваки су требале седмице да се направе и коштали су по 50 000 долара, због чега се сваке године правило тек по неколико популарних цртаћа.

– Има нешто у анимацији. То је евергрин који не блиједи. То је као и када гледате слику из 18. или 19. вијека и још вам говори – рекао је историчар цртаних филмова Џери Бак.

Занимљиво је да су се Џери и Том појавили и у неколико играних филмова – Џери је играо са Жаном Келијем у филму “Дижите сидра” из 1945. године, а Том и Џери су се појавили у филму са Естер Вилијамс из 1953. године “Опасно када је влажно”.

Након што је МГМ затворио студио за израду анимираних филмова 1957. године, Хана и Барбера су покренули своју продукцијску кућу, међутим неколико година касније МГМ је одлучио да оживи Тома и Џерија, али без оригиналних аутора.

Продукција је пребачена у Праг због смањења трошкова 1961. године, а аниматор Џин Дајч је требало да предводи производњу, али није имао довољно буџета ни довољно стручно особље за више од 13 цртића.

Након њега продукцију је преузео Чак Џоунс, чији су аниматори направили Тома са јачим обрвама и искривљеним лицем. Његов тим је у периоду од 1963. до 1967. године направио 34 цртића.

До 1970. године, многе прве епизоде Тома и Џерија почеле су да се сматрају насилним, након чега су почеле да се производе епизоде у којима су мачак и миш пријатељи, али те епизоде никада нису постигле успјех као оригиналне.

Ипак, Том и Џери су и данас популарни широм свијета, од Јапана до Пакистана, а у Кини је чак измишљена истоимена игра за мобилне телефоне која има више од 100 милиона корисника.

Прије пар година један египатски званичник покушао је да окриви цртани филм за пораст насиља на Блиском истоку, док је ирански лидер упоредио односе те земље и САД као односе Тома и Џерија.

Вилијам Хана преминуо је 2001. године, а Џозеф Барбера пет година касније.

Коментари 0
Повезане вијести
Комета која није виђена од каменог доба биће видљива са Земље овог викенда Комета која није виђена од каменог доба биће видљива са Земље овог викенда
Свијет није видио "луђег" диктатора Свијет није видио "луђег" диктатора
Државе у којима је гласање обавезно за све: Ко неће - иде у затвор! Државе у којима је гласање обавезно за све: Ко неће - иде у затвор!
Најчитаније
  • Конкурс за попуну упражњеног радног мјеста у ЈУ Средњошколском центру „Пале"
    6h 1m
    0
  • Албанац који је задужио Србе
    9h 6m
    6
  • Конкурс за пријем радника на упражњена радна мјеста у ЈУ Средњошколски центар „Источна Илиџа"
    5h 41m
    0
  • Сваки је корак мука: „У школи ме задиркују, кажу купи ногу на киоску!” (ВИДЕО/ФОТО)
    5h 9m
    0
  • Отац убио сина па себе
    3h 14m
    0