Требиње: Мурал митрополиту Амфилохију уочи његовог рођендана

06.01.2021. 13:42
0
ИЗВОР: Nezavisne

Требињски умјетник Милош Наранчић, осликао је синоћ, у близини средњовјековне цркве Светога Ђорђа, у требињском насељу Горица, велики мурал са ликом блаженопочившег митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Иницијатива је потекла од Марка Орбовића и двојице његових пријатеља, који су анимирали и момке из свога комшилука, сакупили новац и ангажовали младог Наранчића, творца говото свих херцеговачких мурала, да се до бадњака, који се код цркве традиционално налажу сваке године, заврши и мурал.

Горички младићи који су учествовали и у требињским литијама, а неријетко одлазили и у Црну Гору на литије за одбрану светиња, кажу да су на овај начин жељели одати пошту своме духовном предводнику, а с обзиром на то да је Божић и дан митрополитовог рођења, жељели су све завршити до тада.

- Жеља нам је била да мурал са митрополитовим ликом буде у близини цркве, па смо искористили објекат трафостанице, па је Нара, иако није имао пуно времена, успио урадити оно најважније – лик нашег митрополита, нашега Ђеда, који нас је предводио и био нам утјеха и онда када су се браниле светиње у сусједној Црној Гори, одакле потиче и велики број Горичана, али је био с нама и када су наши очеви бранили и стварали Републику Српску, коју ћемо за три дана славити - каже Марко Орбовић.

Објашњавајући да, осим урађеног централног дијела са ликом митрополита, преостају да се ураде још неки натписи и слика капеле, заставе и слично. Орбовић додаје да је важно што су успјели урадити лик митрополита до вечерашњег налагања бадњака поред цркве у којој је, по предању, војвода Влатко Вуковић причестио херцеговачку војску уочи одласка на бој у Косово.

Коментари 0
Повезане вијести
Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО) Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО)
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    18h 20m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    17h 4m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    11h 49m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    8h 48m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    8h 54m
    0