Требиње први пут добило ђака генерације у трогодишњој школи

08.06.2020. 21:11
0
ИЗВОР: Srpska.info

Требиње је ове школске године први пут добило и ученика генерације из трогодишње средње школе. Ову титулу, са свим петицама у дневнику, понио је Аћим Шаренац из Гацка, који је завршио смјер кувар.

Овај млади Гачанин каже да је од малена знао да ће постати кувар, а прво јело направио је као дјечак у шестом разреду основне школе. Сјећа се да је то била кљукуша, старинска пита која се прави од кромпира и кајмака.

– Одувијек сам волио гледати како се кува, привлачили су ме мириси, зачини, шароликост јела. То је, прије свега, маштовит посао, а свака храна пружа неку емоцију. Куварство је моја љубав од дјетињства – прича Аћим.

Љубав из дјетињства

Наводи да га ни традиционално схватање у Херцеговини да су само жене добре домаћице није поколебало у одлуци да упише куварску школу.

– Одувијек сам знао да су мушкарци добри кувари, јер су у најбољим ресторанима кувари управо они – истиче овај младић.

Након завршене основне школе, средњошколско образовање је наставио у Требињу, јер у родном Гацку није било средње школе која га је привлачила.

Слика

– Захвалан сам свима који су ми дали подршку и охрабрили ме у избору занимања. То су моји професори, наставници у основној школи, али и родитељи који су ми пружали несебичну помоћ – прича Аћим, који је током средње школе живио код баке и дједа у Требињу.

Истиче да му је школа брзо прошла и да ће из овог периода живота памтити само лијепе ствари.

– Од свих предмета највише ми се свиђало куварство, а дружење у ђачким клупама је незаборавно. Ако је некада и било малих проблема, они се брзо забораве – каже овај млади кувар.

Упорност

Аћим је у уз школске обавезе радио и у два требињска ресторана, а пандемија вируса корона затекла га је у ресторану у Старом граду, гдје очекује да ће се ускоро вратити.

– То су незаборавна искуства и захваљујем газдама ресторана који су ми омогућили да се опробам у послу за који се школујем. У ресторанима се мора почети од основних ствари, не може се одмах радити „на кутљачи“. Прву годину сам више припремао рибу, затим сам радио хладна предјела и салате, а најше ми се свидјела бифтек салата – каже он.

Аћим наводи да је титула ђака генерације за њега успјех који је постигао редовним праћењем наставе и примјерним понашањем, али да је она и додатни мотив за даље напредовање.

– За сада ћу да радим и покушам да уђем у што више тајни мајстора кухиње. Најбитније је наћи посао, основати породицу и живјети од свог рада. Жеља ми је да једног дана постанем шеф кухиње и отворим свој ресторан – каже овај младић.

Прави кувар за Аћима је онај који, прије свега, воли свој посао, а кроз добро спремљена јела за свачији укус показује да је то јако лијепо занимање.

Дани италијанске кухиње

Аћим се из школских дана нарочито сјећа „Дана италијанске кухиње“ у Требињу када се дружио с кулинарским мајстором Нихадом Мемелеџијом.

Као и свим његовим вршњацима, жао му је што због пандемије вируса корона није било матурске вечери, али матурска журка није изостала.

Ученик генерације у четворогодишњем школовању у Центру средњих школа је Лазар Илић, који је завршио фармацеутски смјер, а себе види као будућег љекара.

Коментари 0
Повезане вијести
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ Варали преко "Инстаграма" о резултатима утакмица, прибавили више од 166.000 КМ
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    5h 27m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 11m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    20h 24m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    16h 38m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    21h 30m
    0