Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита

04.05.2024. 11:56
14
ИЗВОР: srna.rs

Јосип Броз Тито /1892-1980/, доживотни предсједник СФРЈ и Савеза комуниста Југославије, који је управљао Југославијом 35 година, умро је на данашњи дан 1980. године.

Рођен је у Кумровцу у Аустроугарској. Изучио је у Сиску браварски занат, па је почео да ради као металски радник у Загребу, а затим у фабрикама у више земаља.

Као аустроугарски каплар учествовао је у Првом свјетском рату. Борио се против српске војске током аустроугарске агресије на Србију, о чему се никада није говорило у његовој биографији.

Тешко је рањен и заробљен 1915. године на Карпатима, на Источном фронту. Послије тога учествовао је у Октобарској револуцији. У Југославију се вратио крајем октобра 1920. године, када је постао члан Комунистичке партије Југославије, а 1937. њен генерални секретар, вољом Јосифа Висарионовича Стаљина, послије смјењивања и стријељања Милана Горкића.

Радио је 1936. и 1937. у Коминтерни у Москви.

Као вођа КПЈ водио је у Другом свјетском рату партизански устанак против Нијемаца од 1941. године до краја рата.

Био је један је од оснивача и истакнутих лидера Покрета несврстаних.

Коментари 14
  • Generic placeholder image
    Srboljub 06.05.2024. 09:35
    Najodvratniji zločinac nad srpskim narodom u istoriji. Sam je rekao da Meštroviću da Srbi, 50 g. nakon njega, neće znati ko su, to njegovi nostalgičari i ovdje potvrđuju. Naravno da je bilo potrebno da sirotinja nešto dobije u to vrijeme, kako bi se banda titoistička inače održala i ostvarila ciljeve. U to vrijeme je standard sirotinje na Zapadu služio kao mamac za čitav svijet, za dio Srba još uvijek jeste mada ga više nema nigdje. Sfrj je bila mamac za čitav istočni blok, zato je to "dobro titino" finansirano od strane zapadnih gospodara. Propast te države i ratni raspad počinje kad ti isti zapadnjaci prestaju upumpavati dolare u velike kombinate.
  • Generic placeholder image
    Re: Šta je bitno... 05.05.2024. 09:38
    Jel hoćeš da kažeš da je ovaj Soko fukara?
  • Generic placeholder image
    Шта је битно фукари 04.05.2024. 20:02
    Битно је да је код фукара имала бесплатно школовање. Фукари никада неће бити јасно да на овом бијелом свијету није ништа бесплатно.
  • Generic placeholder image
    Titonostalgičari 04.05.2024. 16:32
    Шта нас је још снашло под Титом, а да они који жале за тим временом и не помињу? Под Титом су опљачкани, побијени и протерани србски домаћини.Под Титом су инсталирани антисрпски кадрови на свим важним, управним положајима у Србији.Под Титом су отимана имања домаћина и цркве и спречавана вера Православна. Под Титом је отето име србском језику и наметнута латиница. Под Титом је амнестиран усташки злочин и геноцид у НДХ над Србима, а прогањан сав србски родољубиви род. Под Титом је Хрватска једина фашистичка земља која је из рата изашла већа него што је ушла у рат. Под Титом се учила лажна историја. Под Титом је срушена Његошева капела. Под Титом је била стална повика на србску хегемонију и Велику Србију, а он створио Велику Хрватску и раселио србски народ, забранио повратак на Косово, Македонију. Под Титом је улудо изгинула србска младост од Срема до Трста. Под Титом је прогањана србска интелигенција. Зло које је Тито нанео српском народу је још несагледиво.
  • Generic placeholder image
    Xx 04.05.2024. 15:14
    Kad je on bio znao se red i bio je sistem,nisu ti komandovale ambasade niti su kupovali polovne avione...sad su u modi domaći izdajnici i sluge okupatora,gmazovi koji su isplivali iz mraka
  • Generic placeholder image
    Ре:Соко 07.05.2023. 09:47
    Соко, види се да ти школовање било бесплатно, односно неквалитетно.
    Ништа те нису научили. Ништа ти не знаш.
  • Generic placeholder image
    Kole 06.05.2023. 23:19
    Ova Mirjana što žali za Titovim vremenom, vjerovato kćerka nekog Titinog sljedbenika i komuniste, ili ako nije to, onda ne vidi dalje od sopstvenog nosa.
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 06.05.2023. 19:46
    Svi pominju dvadesetak godina dobrog života za vrijeme njegove vladavine a niko ne priča koliko je srba stradalo u drugom svjetskom ratu i u miru poslije rata zbog njega.Najvece bitke su vodjene gde su bili srbi,ubijanje čelnika i progon na goli otok......

  • Generic placeholder image
    Krcko 04.05.2023. 19:15
    Teška mrcina i nesoj, desna ruka Ante Pavelića u satiranju i ubijanju Srba. Donošenjem Ustava iz 1974. godine sve je pripremio za raspad SFRJ, a u tom raspadu Srbi su najviše stradali što je vrijeme pokazalo u građanskim ratovima. Zemlja mu kosti izbacila, ovi što kažu da mu je tvorevina bila dobra, pa kako propade tako lako. Od proklamovanog Brastva i jedinstva ne ostade ni kamen na kamenu, država mu se raspade po nacionalnim šavovima.
  • Generic placeholder image
    zemlja mu kosti izvrtala 04.05.2023. 19:10
    ili kako Rusi kazu, "zemlja steklovatom"
  • Generic placeholder image
    Soko 04.05.2023. 18:45
    E, baš kod tog srbomrzca, ja sam besplatno završio i školu i fakultet, i dobio posao. A nisu srbomrzci Rankovići, Krcuni, Markovići, Stambolići, Ljubičići....uvjek nam je neko drugi kriv. Evo nema Broza, pa ne vidim nikakvu sreću i napredak. Gdje su fabrike, pruge, putevi (osim B. Luke i okoline). Mislite da sa Košarcima i Babaljima i njima sličnim pravite napredak... e jadna majko.



  • Generic placeholder image
    Mladen 04.05.2023. 15:30
    Srbomrzac . Pitam se kada ce istina o njemu da se sazna- udba jos manipulise , a toliko zla je nanjeo Srpskom narodu da se necemo moci od njega nikada oporaviti. Koliko smo propali - mi zalimo naseg dzelata.
  • Generic placeholder image
    Skijaš 04.05.2023. 15:12
    Kamo sreće da se nije i rodio.
  • Generic placeholder image
    Mirjana 04.05.2023. 09:21
    Zalim za tim vremenom njegove vladavine.
Повезане вијести
Прошло је 106 година од убиства руске царске породице Романов Прошло је 106 година од убиства руске царске породице Романов
Византијски цар дозволио градњу Хиландара Византијски цар дозволио градњу Хиландара
Милутин Миланковић - Један од највећих свјетских умова Милутин Миланковић - Један од највећих свјетских умова
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 2m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 1m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 37m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    15h 58m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    10h 41m
    9