Три хиљаде Срба убијено у Сарајеву

18.04.2021. 20:44
0
ИЗВОР: Politika.rs

У документу независне међународне комисије се прецизира да је пријављено 800 несталих сарајевских Срба, а да до данас није пронађено њих 260

У Сарајеву је, током рата у БиХ, убијено око 3.000 хиљаде српских цивила, а око 1700 их је тешко рањено, док су муслиманске снаге формирале 211 логора и места заточења за Србе, стоји у извјештају Независне међународне комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву између 1991. и 1995.

На хиљаде људи било је заточено без јасног повода, а затвореници су претрпјели натеже насиље, искључиво због своје националности, а двије трећине убијених и рањених Срба није имало везе са ратним дејствима, већ са злочиначким делима, стоји у извештају. Подаци о убијеним Србима у Сарајеву крећу се од 2.600 (СИПА) до 3.300 (МУП РС), док је републички центар за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица Републике Српске пописао око 3.000 убијених.

Масовне злочине вршила СДА уз помоћ криминалаца

- СДА је на највишем државном нивоу планирала кампању терора против Срба, а њу је спровела удруженим злочиначким подухватом који је обухватао све бошњачке државне институције -  стоји у извјештају.

У спровођењу злочиначке кампање против сарајевских Срба, СДА  је регрутовала и наоружавала припаднике организованог криминала, осуђенике, силоватеље и наркомане, који су, захваљујући амнестији Алије Изетбеговића, пуштани из затвора.

-Један од специфичних аспеката кампање терора било је стварање огромне мреже приватних затвора у којима су почињена најгора злодјела (мучења и групна силовања) -  наводи се у извешају, преноси Спутњик.

У документу се прецизира и да је пријављено 800 несталих сарајевских Срба, а да до данас није пронађено њих 260. Чланови комисије процјењују да би број несталих могао да буде и већи јер су убијане читаве породице, а да они који су преживјели нису могли да пријаве нестанке својих ближњих, тако да многе нестале особе нити су идентификоване, нити су пребројане.

- Институције предвођене бошњачким званичницима из СДА уложиле су огромне напоре да прикрију злочине над српским грађанима -  истиче се у извјештају

Томе је, додаје се, претходила кампања дискриминације и демонизације Срба који су били искључени и потиснути као грађани и чији животи нису били важни.

Одмах након што је БиХ прогласила независност, СДА је почела да отпушта Србе са значајних позиција мјењајући их поузданим Муслиманима.

Међународна комисија у извјештају наводи да су Срби у Сарајеву били у двострукој блокади – спољашњој, која је пратила линију разграничења бошњачких и српских снага и која је утицала на све становнике града, и унутрашњој, непробојнијој, коју су поставиле бошњачке снаге и која је била усмјерена искључиво на Србе.

Тако је, на пример, сву хуманитарну помоћ контролисала бошњачка СДА, која је дискриминисала Србе. Стога је, оцјена је међународних експерата, UNHCR де факто постао добављач за муслимане и бошњачку војску – Армију БиХ. Због тога Комисија сматра да је непримјерено да се Сарајево назива „опкољеним градом“.

Комисија у свом Извјештају посебну пажњу обраћа на медијску кампању која је вођена против српског народа и наводи како су медији и невладине организације играли велику улогу у демонизацији Срба ширењем лажних вијести и фокусирањем пажње на и саосјећање искључиво на патње Муслимана, које се у извештају карактеришу као „врло стварне“, при томе игноришући патње Срба.

-Српско становништво града, за који се тврди да је толерантан и мултиетнички, потпуно су елиминисали они који и даље тврде да су главне жртве сукоба - стоји између осталог у закључцима извјештаја.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену Потврђена оптужница против власнице чији су пси изуједали жену
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    22h 53m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    8h 52m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    7h 19m
    0
  • Радник пао са стуба и погинуо
    1h 46m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    9h 11m
    0