Три особе шумском газдинству причиниле штету од 240.000 КМ

21.09.2019. 11:30
0
ИЗВОР: Срна

Службеници Управе криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске поднијели су Окружном јавном тужилаштву Бањалука извјештај против три особе због сумње да су вршењем кривичних дјела против службене дужности, привреде и платног промета причинили штету шумском газдинству од око 240.000 КМ.

Извјештај је поднесен против лица чији су иницијали Н.Г, Р.Ч. и Д.В, саопштено је из МУП-а Српске.

У саопштењу се наводи да су Н.Г. у својству службеног лица у шумском газдинству и Р.Ч. као одговорно лице у правном лицу из Котор Вароша својим потписом и печатом предузећа овјерили рачуне, којима су шумском газдинству фактурисани радови сјече и извоза шумских дрвних сортимената из два одјела, иако су знали да су те радове извршили радници тог шумског газдинства.

На овај начин прибављена је противправна имовинска корист правном лицу из Котор Вароша.

"Такође, супротно одредбама уговора и извођачког пројекта, одређени радови, које су извели радници правног лица, фактурисани су по већој цијени од уговорене, те да је за ту разлику оштећено шумско газдинство", наводи се у саопштењу.

Трећепријављено лице чији су иницијали Д.В. у својству службеног лица у шумском газдинству је у намјери да се прикрију учинци и зараде радника на пословима сјече и извлачења шумских дрвих сортимената у одјелима наредило измјену шихтарице, а у претходном договору са Н.Г и Р.Ч.

Срна незванично сазнаје да је извјештај поднесен против директора Шумског газдинства "Оштрељ" Неђе Галића, директора "Врбања шума" Радислава Чупића и шефа службе производње шумског газдинства Драгана Вукчевића.

Према незваничним сазнањима Срна, Галић је наредио да радницима газдинства "Оштрељ" да исјеку шуму из одјела 71 и 114/1, а тракторисима да извуку дрво из одјела 114/1. Осим тога, потписао је и прихватио седам рачуна од "Врбања шума" као да су они то одрадили, што је било договорено уговором.

Директор "Врбања шума" Радислав Чупић је послао за исти тај посао, који радници његовог газдинства нису одрадили, осам фактура које је наплатио.

Шеф службе производње шумског газдинства Драган Вукчевић је наредио пословођама сјекача и тракториста да радницима који су све то радили, измијене шихтерице и упишу да су били на послу, али да нису радили. Посао им је касније исплаћен на руке.

Директор Шумског газдинства "Оштрељ" се сумњичи да је наредио израду пројекта изградње пута - тракторске влаке у одјелу 71, што је било у супротности са извођачким пројектом и Законом о шумам Републике Српске.

Ти радови су извршени тракторима по цијени од 31 КМ, умјесто анималом /коњима/ по цијени од 21 КМ.

Коментари 0
Повезане вијести
ЦИК: Излазност на изборе 50 одсто ЦИК: Излазност на изборе 50 одсто
Више од 20 шумских газдинстава у Српској послује у губитку (СПИСАК) Више од 20 шумских газдинстава у Српској послује у губитку (СПИСАК)
Једночасовни штрајк упозорења - Синдикат тражи повећање цијене рада Једночасовни штрајк упозорења - Синдикат тражи повећање цијене рада
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 49m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    13h 3m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    10h 53m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    14h 8m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    8h 51m
    0