Tri osobe šumskom gazdinstvu pričinile štetu od 240.000 KM

21.09.2019. 11:30
0
IZVOR: Srna

Službenici Uprave kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijeli su Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv tri osobe zbog sumnje da su vršenjem krivičnih djela protiv službene dužnosti, privrede i platnog prometa pričinili štetu šumskom gazdinstvu od oko 240.000 KM.

Izvještaj je podnesen protiv lica čiji su inicijali N.G, R.Č. i D.V, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

U saopštenju se navodi da su N.G. u svojstvu službenog lica u šumskom gazdinstvu i R.Č. kao odgovorno lice u pravnom licu iz Kotor Varoša svojim potpisom i pečatom preduzeća ovjerili račune, kojima su šumskom gazdinstvu fakturisani radovi sječe i izvoza šumskih drvnih sortimenata iz dva odjela, iako su znali da su te radove izvršili radnici tog šumskog gazdinstva.

Na ovaj način pribavljena je protivpravna imovinska korist pravnom licu iz Kotor Varoša.

"Takođe, suprotno odredbama ugovora i izvođačkog projekta, određeni radovi, koje su izveli radnici pravnog lica, fakturisani su po većoj cijeni od ugovorene, te da je za tu razliku oštećeno šumsko gazdinstvo", navodi se u saopštenju.

Trećeprijavljeno lice čiji su inicijali D.V. u svojstvu službenog lica u šumskom gazdinstvu je u namjeri da se prikriju učinci i zarade radnika na poslovima sječe i izvlačenja šumskih drvih sortimenata u odjelima naredilo izmjenu šihtarice, a u prethodnom dogovoru sa N.G i R.Č.

Srna nezvanično saznaje da je izvještaj podnesen protiv direktora Šumskog gazdinstva "Oštrelj" Neđe Galića, direktora "Vrbanja šuma" Radislava Čupića i šefa službe proizvodnje šumskog gazdinstva Dragana Vukčevića.

Prema nezvaničnim saznanjima Srna, Galić je naredio da radnicima gazdinstva "Oštrelj" da isjeku šumu iz odjela 71 i 114/1, a traktorisima da izvuku drvo iz odjela 114/1. Osim toga, potpisao je i prihvatio sedam računa od "Vrbanja šuma" kao da su oni to odradili, što je bilo dogovoreno ugovorom.

Direktor "Vrbanja šuma" Radislav Čupić je poslao za isti taj posao, koji radnici njegovog gazdinstva nisu odradili, osam faktura koje je naplatio.

Šef službe proizvodnje šumskog gazdinstva Dragan Vukčević je naredio poslovođama sjekača i traktorista da radnicima koji su sve to radili, izmijene šihterice i upišu da su bili na poslu, ali da nisu radili. Posao im je kasnije isplaćen na ruke.

Direktor Šumskog gazdinstva "Oštrelj" se sumnjiči da je naredio izradu projekta izgradnje puta - traktorske vlake u odjelu 71, što je bilo u suprotnosti sa izvođačkim projektom i Zakonom o šumam Republike Srpske.

Ti radovi su izvršeni traktorima po cijeni od 31 KM, umjesto animalom /konjima/ po cijeni od 21 KM.

Komentari 0
Povezane vijesti
CIK: Izlaznost na izbore 50 odsto CIK: Izlaznost na izbore 50 odsto
Više od 20 šumskih gazdinstava u Srpskoj posluje u gubitku (SPISAK) Više od 20 šumskih gazdinstava u Srpskoj posluje u gubitku (SPISAK)
Jednočasovni štrajk upozorenja - Sindikat traži povećanje cijene rada Jednočasovni štrajk upozorenja - Sindikat traži povećanje cijene rada
Najčitanije
 • Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka
  9h 31m
  3
 • Dan kad je Vojska SR Jugoslavije oborila "nevidljivog" (VIDEO)
  10h 59m
  0
 • Položen kamen temeljac za izgradnju zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo
  8h 26m
  5
 • Besmrtni heroj – Potpukovnik Života Đurić
  11h 59m
  0
 • Milan Savić predsjednik Studentskog parlamenta
  5h 44m
  2