Три принципа реформе високог образовања

16.10.2019. 19:41
0
ИЗВОР: Srna

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић изјавио је данас у Источном Сарајеву да ће се концепт реформе високог образовања заснивати на три принципа - интернационализација, модернизација и рационализација.

Подсјећајући да је Преднацрт закона о високом образовању у Републици Српској достављен заинтересованим странама, Рајчевић је оцијенио да је ријеч о добрим рјешењима која су усаглашена са праксом у региону, као и најбољим европским стандардима.

Рајчевић је у изјави новинарима након састанка са ректором Универзитета у Источном Сарајеву Миланом Кулићем изразио наду да ће путем нових закона и обезбјеђивања квалитета бити створене добре правне претпоставке за цјелокупну реформу.

-Испред нас је још доста посла - потребно је да у оперативним могућностима створимо што бољи амбијент како би наше наставно особље стекло већу међународну видљивост и како бисмо дошли до што вишег квалитета у настави и могли да се поредимо са регионом, а након тога и са Европом-, закључио је Рајчевић.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву рекао је да се мора учинити све да студијски програми који су од националног значаја, као што је српски језик и књижевност, историја или факултети попут Богословског имају посебан статус, истичући да не долази у обзир гашење ниједног студијског програма.

-Имамо проблем са појединим студијским програмима због малог броја уписаних студената, али наш је задатак да направимо стратегију како тај проблем да ријешимо до идуће године-, рекао је Кулић новинарима у Источном Сарајеву након састанка са Рајчевићем.

Кулић је навео да се већ кренуло са кампањом и да је изашао информатор за бруцоше, те да ће ускоро бити започете посјете средњим школама у дијелу Републике Српске у којем се налазе факултети Универзитета у Источном Сарајеву.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву истакао је да је Преднацрт закона о високом образовању Републике Српске по свом садржају и предвиђеним рјешењима најбољи и најсвеобухватнији до сада.

-Мислим да ћемо када овај закон буде усвојен ријешити многе проблеме-, рекао је Кулић и навео да је измјена која се тиче услова избора у звања боље ријешена него у постојећем звању јер предвиђа да наставници и сарадници објављују радове у часописима међународног значаја.

Према његовим ријечима, и поред демографских неприлика, на први циклус студија уписано је 1.168 студената, што је шест до седам одсто мање у односу на прошлу годину.

-Што се тиче другог циклуса студија, данас се конкурс затвара и сутра је пријемни испит, тако да ћемо тек послије имати прецизније цифре-, закључио је Кулић.

Коментари 0
Повезане вијести
"Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра "Дани тикве“ у Источном Сарајеву 5. и 6. октобра
Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове Божовић: Интригантно што тридесет година послије рата неко по Сарајеву поставља тенкове
Ученицама ОШ „Петар Петровић Његош“ друго мјесто на конкурсу поводом 170 година од рођења Михајла Пупина Ученицама ОШ „Петар Петровић Његош“ друго мјесто на конкурсу поводом 170 година од рођења ...
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    10h 6m
    0
  • Слани мафини
    19h 27m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    21h 22m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    19h 16m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    13h 45m
    3