Три ужине идеалне за особе са инсулинском резистенцијом

07.09.2024. 11:40
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Правилан избор ужине може имати важну улогу у одржавању стабилних нивоа енергије током дана, посебно ако су одабране пажљиво. Одређене здраве грицкалице, богате протеинима, влакнима и здравим мастима, могу помоц́и у стабилизацији шећера у крви и чак помоћи у преокрету отпорности на инсулин.

Ове намирнице спречавају скокове и падове шећера у крви који могу довести до жеље за храном и преједањем.

Укључивање таквих оброка у вашу дневну рутину може подржати метаболичко здравље, олакшати контролу тежине и смањити ризик од развоја дијабетеса типа 2. Дијететичарка и нутрициониста Шармела Деви Г открила је три такве ужине.

Свјеж сир са воћем

Свјеж сир је значајан извор протеина и доприноси губитку тежине стимулишући осјећај ситости. Ако уз сир поједете и мало воћа додаћете ужини важне витамине, влакна и антиоксиданте и самим тим биће хранљивија.

Овај комплетан дуо не само да задовољава жељу за слатким, већ и помаже у контроли тежине својом способношц́у да обезбиједи константну енергију, стабилизује ниво шећера у крви и доприноси уравнотеженој и задовољавајуц́ој исхрани.

- Свјежи сир је одличан извор протеина. У комбинацији са воћем, даје избалансиран десерт јер садржи у себи протеине и влакна. Помијешајте немасни свјежи сир са воћем нарезаним на коцкице, као што су ананас, бобичасто воће или брескве. Додајте мало цимета или меда за бољи укус -  каже Деви за портал SheFinds.

Каша са воћем

Ова хранљива ужина обично садржи различите састојке богате протеинима, као што су грчки јогурт, протеински прах и путер од орашастих плодова, у комбинацији са разним воћем и здравим додацима као што су гранола и сјеменке. Главни састојци додају кремасту текстуру ужини и доприносе осјећају ситости, што контролише апетит и смањује укупан унос калорија.

Обиље хранљивих састојак у каши заједно са протеинима чине је идеалним савезником уколико желите да смршате.

Протеини се спорије варе у поређењу са угљеним хидратима, што значи да се у тијелу спорије разлажу и апсорбују. Ово може помоћи у спречавању изненадних скокова шећера у крви након оброка или ужине.

- Ове каше могу бити задовољавајући крај оброка или здраве ужине. Протеини помажу да останете сити, а воће обезбјеђује хранљиве материје и влакна, што доприноси здравом варењу и губитку тежине. Помијешајте састојке богате протеинима, као што су грчки јогурт или мјерица протеинског праха, са смрзнутим воћем, сервирајте у чинији и додајте исјечено воће, орашасте плодове или сјеменке - закључила је Деви.

Индијски орашчићи

Индијски орашчићи су добар извор магнезијума, минерала који игра кључну улогу у метаболизму глукозе и осјетљивости на инсулин. Адекватан унос магнезијума може помоћи у побољшању контроле шећера у крви и смањењу ризика од инсулинске резистенције. Типична величина порције је око отприлике 18 индијских орашчића, што може пружити задовољавајућу ужину без прекомјерних калорија, преноси Курир.

Коментари 0
Повезане вијести
Интегрални мафини са шунком Интегрални мафини са шунком
Ловачка салата је увијек добродошла на трпези Ловачка салата је увијек добродошла на трпези
Феноменалан рецепт за кукурузни хљеб Феноменалан рецепт за кукурузни хљеб
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 6m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 48m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 16m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 37m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 46m
    0