Тривић: Бесплатан вртић за дјецу без родитељског старања и са сметњама у развоју

08.09.2020. 13:55
0
ИЗВОР: СРНА

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да дјеца без родитељског старања и дјеца са сметњама у развоју од 1. септембра у Српској остварују право на бесплатно предшколско васпитање и образовање.

- Великом броју ове дјеце ускраћено је стимулативно и повољно окружење за развој и учење, због чега је било важно створити законске предуслове да се овој осјетљивој категорији дјеце омогући бесплатно похађање предшколског васпитања и образовања и, самим тим, здрав раст и развој - изјавила је Тривићева.

Тривићева је напоменула да ће Република Српска обезбиједити средства за укључивање ове дјеце у предшколске установе, имајући у виду да је ријеч о праву од општег интереса.

- Укључивањем у овај програм дјеци без родитељског старања и дјеци са сметњама у развоју биће олакшан почетак обавезног школовања - истакла је Тривићева.

Она је рекла да се дјеца без родитељског старања и дјеца са сметњама у развоју могу уписати у јавну или приватну предшколску установу уколико установа располаже просторним и кадровским капацитетима.

- Након уписа дјеце, предшколске установе достављају Министарству просвјете и културе потребну документацију која се просљеђује Фонду за дјечију заштиту, из чијих средстава ће се о признатим правима за сваку предшколску установу исплаћивати накнада средстава у висини износа новчаног учешћа корисника услуга у јавној предшколској установи коју је утврдио оснивач јавне предшколске установе на територији јединице локалне самоуправе у којој дијете похађа предшколску установу - појаснила је Тривићева.

Она је подсјетила да је Законом о измјенама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању дефинисано да Јавни фонд за дјечију заштиту обезбјеђује накнаду за суфинансирање боравка у предшколској установи дјеце којима је утврђен статус дјетета без родитељског старања у складу са прописима којима се уређује социјална заштита.

- Накнада се обезбјеђује и за дјецу са сметњама у развоју која имају налаз и мишљење стручне комисије о процјени потреба и усмјеравању дјеце и омладине са сметњама у развоју, формиране у складу са прописима којима се уређује социјална заштита, узраста од шест мјесеци до поласка у основну школу, а која имају пребивалиште на територији Републике Српске - навела је Тривићева и додала да ове мјере подржава и Програм популационих мјера.

Коментари 0
Повезане вијести
Стратешки циљ - Укључити дјецу са сметњама у развоју у вртиће Стратешки циљ - Укључити дјецу са сметњама у развоју у вртиће
Тривић: Од септембра умјетничке умјесто музичких школа Тривић: Од септембра умјетничке умјесто музичких школа
Тривић: Ученицима у Српској дозвољене прославе матура и екскурзије Тривић: Ученицима у Српској дозвољене прославе матура и екскурзије
Најчитаније
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    22h 51m
    0
  • Шеховац: Зашто се не изгласава резолуција о геноциду над Србима у Сарајеву?
    17h 28m
    27
  • Премјештени посмртни остаци Бате Живојиновића из Алеје заслужних грађана
    21h 53m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    4h 28m
    0
  • Подијељено 195 пакета за социјално угрожене становнике Источне Илиџе
    19h 14m
    1