Тривић: Од септембра умјетничке умјесто музичких школа

22.06.2022. 11:33
0
ИЗВОР: srna.rs

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је у интервјуу Срни да је прву половину године обиљежило оснивање Симфонијског оркестра у оквиру Народног позоришта, те најавила да се од септембра очекује почетак рада умјетничких школа умјесто музичких.

Тривићева је навела да ће средње умјетничке школе бити осниване тако што ће се у њима осим музичких, изучавати и предмети из области сликарства, балета и других видова умјетности.

- Основали смо Симфонијски оркестар у оквиру Народног позоришта Републике Српске, који је предуслов за развој опере, те уз балет, који ће се развијати, као и уз двије академије умјетности на универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву – правимо синергију између грана умјетности, које ће видно допринијети развоју Републике Српске - рекла је Тривићева.

Према њеним ријечима, буџет за културу ове године је знатно увећан, и то за више од пола милиона КМ. Она је прецизирала да су лани на овој позицији издвојена 1,3 милиона КМ, док у овој години грантови у култури износе 1,8 милиона КМ.

Тривићева је истакла да је велики искорак направљен и када је ријеч о филмској индустрији, јер је основан Аудио-визуелни центар Републике Српске, те усвојен и Закон о аудио-визуелним дјелатностима Српске, који ће регулисати начин финансирања и суфинансирања ове области.

- Први пут законским рјешењем дефинисан је начин финансирања центра, и то 0,1 одсто од укупних пореских прихода буџета Републике Српске умањених за доприносе за социјално осигурање, што на годишњем нивоу износи око два милиона КМ - рекла је Тривићева.

Она је указала да израда овог закона показује нови приступ разумијевању филма као индустрије и стварање климе у којој ће она боље функционисати и развијати се, али и стратешко опредјељење надлежног министарства и Владе Српске да је улагање у филм изузетно значајно не само за развој ове области, културе и умјетности уопште, већ и за развој креативне економије и привреде у цјелини.

- С циљем подстицања инвеститора да у Републици Српској финансирају производњу аудио-визуелних дјела, новим законом је предвиђено да се инвеститору, у складу са средствима обезбијеђеним у буџету, исплаћује 30 одсто укупно утрошених средстава за снимање филма на територији Републике Српске. На тај начин ћемо кроз системско рјешење континуирано подржавати квалитетне филмске пројекте у Републици Српској - рекла је Тривићева.

Она је напоменула да је од 2018. до 2022. године остварен значајан напредак у развоју и функционисању области културе, институција културе, системској организацији и квалитету културног система Републике, те да је из републичког буџета у ову област уложено 28,5 милиона КМ, намијењених за реализацију програма и пројеката, али и инфраструктурна улагања.

Реконструкација школа и упис првачића

Говорећи о образовању, Тривићева је навела да је ове године фокус на реконструкцији подручних школа, те да су за реконструкцију, адаптацију и санацију школских објеката у Републици Српској распоређена два милиона КМ.

- Планирана је реконструкција, адаптација и санација у 24 школе на територији Републике Српске, у оквиру којих је обухваћено 17 подручних одјељења. У њима су услови такви да је потребно под хитно реаговати, како би дјеца у руралним подручјима имала исте услове као и дјеца у граду, када је ријеч о условима боравка дјеце у школским објектима - рекла је Тривићева.

Она је навела да је у школској 2021/2022. години наставу у основним школама похађало укупно 85.059 ученика, распоређених у 4.974 одјељења, те да је девети разред похађало 9.400 ученика.

- Према подацима које смо добили од основних школа, у наредној школској години имаћемо повећање броја новоуписаних првачића за 125 ученика више у односу на претходну годину, а до завршетка уписа у школе, очекујемо и додатни упис ученика. Вјерујем да су повећању броја првачића у школама допринијеле популационе мјере које Влада Републике Српске предузима претходних година - рекла је Тривићева.

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
У септембру рођено 38 беба у Источном Сарајеву У септембру рођено 38 беба у Источном Сарајеву
Септембар оборио температурни рекорд у више земаља Септембар оборио температурни рекорд у више земаља
Стратешки циљ - Укључити дјецу са сметњама у развоју у вртиће Стратешки циљ - Укључити дјецу са сметњама у развоју у вртиће
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    5h 2m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    23h 7m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    19h 16m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    22h 55m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    17h 23m
    0