Trivić: Od septembra umjetničke umjesto muzičkih škola

22.06.2022. 11:33
0
IZVOR: srna.rs

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je u intervjuu Srni da je prvu polovinu godine obilježilo osnivanje Simfonijskog orkestra u okviru Narodnog pozorišta, te najavila da se od septembra očekuje početak rada umjetničkih škola umjesto muzičkih.

Trivićeva je navela da će srednje umjetničke škole biti osnivane tako što će se u njima osim muzičkih, izučavati i predmeti iz oblasti slikarstva, baleta i drugih vidova umjetnosti.

- Osnovali smo Simfonijski orkestar u okviru Narodnog pozorišta Republike Srpske, koji je preduslov za razvoj opere, te uz balet, koji će se razvijati, kao i uz dvije akademije umjetnosti na univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu – pravimo sinergiju između grana umjetnosti, koje će vidno doprinijeti razvoju Republike Srpske - rekla je Trivićeva.

Prema njenim riječima, budžet za kulturu ove godine je znatno uvećan, i to za više od pola miliona KM. Ona je precizirala da su lani na ovoj poziciji izdvojena 1,3 miliona KM, dok u ovoj godini grantovi u kulturi iznose 1,8 miliona KM.

Trivićeva je istakla da je veliki iskorak napravljen i kada je riječ o filmskoj industriji, jer je osnovan Audio-vizuelni centar Republike Srpske, te usvojen i Zakon o audio-vizuelnim djelatnostima Srpske, koji će regulisati način finansiranja i sufinansiranja ove oblasti.

- Prvi put zakonskim rješenjem definisan je način finansiranja centra, i to 0,1 odsto od ukupnih poreskih prihoda budžeta Republike Srpske umanjenih za doprinose za socijalno osiguranje, što na godišnjem nivou iznosi oko dva miliona KM - rekla je Trivićeva.

Ona je ukazala da izrada ovog zakona pokazuje novi pristup razumijevanju filma kao industrije i stvaranje klime u kojoj će ona bolje funkcionisati i razvijati se, ali i strateško opredjeljenje nadležnog ministarstva i Vlade Srpske da je ulaganje u film izuzetno značajno ne samo za razvoj ove oblasti, kulture i umjetnosti uopšte, već i za razvoj kreativne ekonomije i privrede u cjelini.

- S ciljem podsticanja investitora da u Republici Srpskoj finansiraju proizvodnju audio-vizuelnih djela, novim zakonom je predviđeno da se investitoru, u skladu sa sredstvima obezbijeđenim u budžetu, isplaćuje 30 odsto ukupno utrošenih sredstava za snimanje filma na teritoriji Republike Srpske. Na taj način ćemo kroz sistemsko rješenje kontinuirano podržavati kvalitetne filmske projekte u Republici Srpskoj - rekla je Trivićeva.

Ona je napomenula da je od 2018. do 2022. godine ostvaren značajan napredak u razvoju i funkcionisanju oblasti kulture, institucija kulture, sistemskoj organizaciji i kvalitetu kulturnog sistema Republike, te da je iz republičkog budžeta u ovu oblast uloženo 28,5 miliona KM, namijenjenih za realizaciju programa i projekata, ali i infrastrukturna ulaganja.

Rekonstrukacija škola i upis prvačića

Govoreći o obrazovanju, Trivićeva je navela da je ove godine fokus na rekonstrukciji područnih škola, te da su za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju školskih objekata u Republici Srpskoj raspoređena dva miliona KM.

- Planirana je rekonstrukcija, adaptacija i sanacija u 24 škole na teritoriji Republike Srpske, u okviru kojih je obuhvaćeno 17 područnih odjeljenja. U njima su uslovi takvi da je potrebno pod hitno reagovati, kako bi djeca u ruralnim područjima imala iste uslove kao i djeca u gradu, kada je riječ o uslovima boravka djece u školskim objektima - rekla je Trivićeva.

Ona je navela da je u školskoj 2021/2022. godini nastavu u osnovnim školama pohađalo ukupno 85.059 učenika, raspoređenih u 4.974 odjeljenja, te da je deveti razred pohađalo 9.400 učenika.

- Prema podacima koje smo dobili od osnovnih škola, u narednoj školskoj godini imaćemo povećanje broja novoupisanih prvačića za 125 učenika više u odnosu na prethodnu godinu, a do završetka upisa u škole, očekujemo i dodatni upis učenika. Vjerujem da su povećanju broja prvačića u školama doprinijele populacione mjere koje Vlada Republike Srpske preduzima prethodnih godina - rekla je Trivićeva.

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
U septembru rođeno 38 beba u Istočnom Sarajevu U septembru rođeno 38 beba u Istočnom Sarajevu
Septembar oborio temperaturni rekord u više zemalja Septembar oborio temperaturni rekord u više zemalja
Strateški cilj - Uključiti djecu sa smetnjama u razvoju u vrtiće Strateški cilj - Uključiti djecu sa smetnjama u razvoju u vrtiće
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    20h 3m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    18h 47m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    13h 32m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    10h 31m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    10h 37m
    0