Турбулентне прве три деценије постојања републичке Борачке организације

27.06.2023. 09:36
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Од формирања Борачке организације Републике Српске (БОРС) навршавају се пуне три деценије које су, у добром дијелу, остале у знаку подјела и турбуленција, а из њеног руководства наглашавају да је организација оправдала постојање и да је као таква један стуб Српске.

БОРС је основан 1993, а окупља борце Војске Републике Српске који су у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату стварали и бранили Српску те јој је још 2007. дат статус организације од посебног интереса за Републику. Основни циљ им је, наглашавају у њеном врху, очување Републике Српске, али и брига за борачке категорије, побољшање положаја бораца и његовање традиције.

Пуних 30 година постојања, у сусрет Видовдану - слави бораца, прославиће свечаном академијом која је најављена за данас у Бањалуци, а предсједник БОРС-а Радан Остојић каже да је тај јубилеј веома важан датум за све у тој организацији, а вјерује и за све борце Републике Српске и саму Републику.

- Да је Борачка организација оправдала постојање говоре бројне активности које је спроводила током периода свог постојања као и податак да ужива велико повјерење борачких категорија јер у чланству има више од 100.000 чланова, међу којима је више од 20.000 ратних војних инвалида и више од 10.000 чланова породица погинулих бораца - истакао је јуче Остојић.  

Чињеница да БОРС постоји већ 30 година и да окупља “истинске ствараоце Републике Српске” говори да је, како је рекао, та организација стуб Српске, често и корективни фактор јер је њен приоритетни задатак очување Српске.  

- Поред тога Борачка организација се читав период свог постојања залаже за побољшање свеукупних права борачких категорија. На том путу и остаћемо. Радићемо на увећању права породица погинулих, ратних војних инвалида, а посебно на увођењу јединственог борачког додатка, како би сви борци који су учествовали у стварању Републике Српске имали надокнаду адекватну доприносу датом у Одбрамбено-отаџбинском рату. Свим члановима Борачке организације честитам 30 година њеног постојања. За крст часни и слободу златну - закључио је Остојић, који је недавно и за “Глас” признао да су велике подјеле владале и да му је први задатак као предсједника БОРС-а био да уреди стање.

Саво Цвјетиновић, који је на челу БОРС-а био од 2002. до 2006. године, каже за “Глас” да је та организација требало данас да буде јача него што јесте, али да ипак треба имати у виду разне околности са којима се сусретала, почевши од притисака и на саму Републику те командни кадар из реда бораца па надаље.

- Све то је утицало на то да Борачка организација нема снагу колику би требало да има, а то се одразило и на њен значај генерално у Српској. Веома много људи из ове категорије, из разних разлога, учланило се у друге организације, а велики дио кривице за то сноси и сам БОРС. Неки људи су се учахурили и годинама су у руководству било на локалном па и републичком нивоу - истакао је Цвјетиновић.

Говорећи да је велики број људи учествовао у Одбрамбено-отаџбинском рату сматра да их је све требало привући БОРС-у како би имала значај као, како је рекао, СУБНОР у некадашњој држави.

- Ако имате снагу, партнери ће вас и поштовати. Стање се може поправити, а један вид јесу и предстојећи избори у БОРС-у - рекао је Цвјетиновић, који сматра да БОРС мора да опстане јер би било катастрофално да нестане.

Положај

Општа је оцјена цјелокупне јавности да припадници борачке популације немају статус какав заслужују. На то су у својим ранијим изјавама и освртима на БОРС истицали и Миломир Савчић, Пантелија Ћургуз и Борислав Бојић који су такође били на позицији предсједника те организације.

Пише: Ведрана Кулага Симић

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    16h 45m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    7h 43m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    16h 9m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    14h 24m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    16h 3m
    0