У Братунцу данас обиљежавање 30 година од злочина над српским цивилима

20.07.2022. 08:23
0
ИЗВОР: srna.rs

На гробљу у Братунцу данас ће бити обиљежено 30 година од злочина над осам српских цивила у селу Горњи Магашићи који су починиле муслиманске снаге из Сребренице и околних села.

Обиљежавање ће почети у 9.00 часова. Чланови породица, пријатељи и представници Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила окадиће хумке и прислужити свијеће за покој душа убијених, а затим ће бити положено цвијеће код централног Спомен-крста на братуначком гробљу.

Злочин који су муслиманске снаге из Сребренице и околних села починиле над Србима у Горњим Магашићима један је од најсвирепијих и најмонструознијих јер су сви убијени и масакрирани били цивили, од којих шест жена и два старца.

Најстарија жртва био је осамдесетпетогодишњи Благоје Поповић, а најмлађа седамнаестогодишња трудница Љиљана Илић.

Сви су масакрирани у породичним кућама, а за тај као ни за остале масовне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу нико није одговарао.

Горњи Магашићи су нападнути 20. јула 1992. године у поподневним часовима, када су припадници оружаних муслиманских снага из Сребренице упали у небрањено село и убили све цивиле, који нису могли побјећи, те опљачкали и попалили двадесетак српских кућа у том селу.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви
Хрватски изум – Казани за прављење сапуна од српског меса Хрватски изум – Казани за прављење сапуна од српског меса
Одата почаст првим жртвама НАТО бомбардовања у Српској (ФОТО) Одата почаст првим жртвама НАТО бомбардовања у Српској (ФОТО)
Најчитаније
  • Слани мафини
    8h 1m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 56m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 50m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 59m
    3
  • Група ходочасника са Романије кренула на поклоњење Чајничкој Красници
    9h 9m
    0