У Добром Пољу служен парастос за 17 погинулих бораца славне Гатачке бригаде

09.06.2023. 14:36
0
ИЗВОР: srna.rs

Код споменика у Добром Пољу у Калиновику данас је служен парастос за 17 бораца Гатачке бригаде Војске Републике Српске који су прије 30 година погинули на калиновачко-трновском ратишту, бранећи отаџбину.

Помен погинулим српским херојима из Гацка служио је парох трновски Његослав Јелисић, уз саслужење свештенства.

У пригодној бесједи он је истакао значај жртве српских бораца који су током Одбрамбено-отаџбинског рата у темеље Републике Српске уградили своје животе.

Отац Јелисић посебно је захвалио гатачким основцима и средњошколцима и њиховим педагозима који су данас посјетили овај споменик, положили вијенце и цвијеће, и са представницима борачких организација, као и јавног и политичког живота учествовали у овој меморијалној манифестацији.

Предсједник Борачке организације Гацко Алекса Слијепчевић захвалио је свима који су данас дошли у Добро поље и одали почаст српским мученицима славне Гатачке бригаде који су страдали на калиновачко-трновском ратишту.

- Лака пјешадијска Гатачка бригада по свом саставу била је интервентна јединица, увијек спремна да учествује у борбеним операцијама, како у зони Херцеговачког корпуса, коме је и припадала, тако и на цијелој територији Републике Српске, бранећи часно своју отаџбину - рекао је Слијепчевић.

Према његовим ријечима, ова бригада извојевала је сјајне побједе али је доживјела и велике губитке, а један од највећих догодио се прије 30 година на овом мјесту, у Добром пољу, када је само у једном дану остала без седам сабораца, а седам их је рањено", подсјећа он.

Према његовим ријечима, 9. јун. 1993. године представља највећу несрећу за гатачке Србе послије Другог свјетског рата.

Он је нагласио да је у знак сјећања и захвалности у Добром Пољу 2015. године за 17 бораца Гатачке бригаде страдалих на том ратишту подигнут споменик у виду бијелог крста, као симбол страдња и голготе, али и васкрсења.

Представник Општине Гацко Алексеј Грубор истакао је у обраћању присутнима да је 9. јун 1993. године најтежи датум у историји Гацка.

- Само зоре које из очаја свану прикажу гроб претка и пут нараштају - цитирао је Грубор великог српског пјесника Јована Дучића.

Он је гатачке хероје упоредио са српским јунацима од Косова до Одбрамбено-отаџбинског рата.

- Имена наших суграђана златним словима уписана су овдје на штит слободе српског народа. Немају други народи браћу Предрага и Ненада, као што смо ми имали нашу браћу Милана и Душана Тепавчевића, најсвјетлије примјере јунаштва и храбрости у борби за слободу свог народа - рекао је Грубор.

У Добром Пољу је 2015. године за 17 бораца Гатачке бригаде страдалих на том ратишту, у знак захвалности, подигнут споменик у виду бијелог крста.

Иницијативу за изградњу овог споменика покренула је Борачка организација из Гацка, уз финансијску подршку општине Гацко.

Коментари 0
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    8h 46m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    20h 19m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    20h 0m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    7h 0m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    4h 50m
    0