U Dobrom Polju služen parastos za 17 poginulih boraca slavne Gatačke brigade

09.06.2023. 14:36
0
IZVOR: srna.rs

Kod spomenika u Dobrom Polju u Kalinoviku danas je služen parastos za 17 boraca Gatačke brigade Vojske Republike Srpske koji su prije 30 godina poginuli na kalinovačko-trnovskom ratištu, braneći otadžbinu.

Pomen poginulim srpskim herojima iz Gacka služio je paroh trnovski Njegoslav Jelisić, uz sasluženje sveštenstva.

U prigodnoj besjedi on je istakao značaj žrtve srpskih boraca koji su tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata u temelje Republike Srpske ugradili svoje živote.

Otac Jelisić posebno je zahvalio gatačkim osnovcima i srednjoškolcima i njihovim pedagozima koji su danas posjetili ovaj spomenik, položili vijence i cvijeće, i sa predstavnicima boračkih organizacija, kao i javnog i političkog života učestvovali u ovoj memorijalnoj manifestaciji.

Predsjednik Boračke organizacije Gacko Aleksa Slijepčević zahvalio je svima koji su danas došli u Dobro polje i odali počast srpskim mučenicima slavne Gatačke brigade koji su stradali na kalinovačko-trnovskom ratištu.

- Laka pješadijska Gatačka brigada po svom sastavu bila je interventna jedinica, uvijek spremna da učestvuje u borbenim operacijama, kako u zoni Hercegovačkog korpusa, kome je i pripadala, tako i na cijeloj teritoriji Republike Srpske, braneći časno svoju otadžbinu - rekao je Slijepčević.

Prema njegovim riječima, ova brigada izvojevala je sjajne pobjede ali je doživjela i velike gubitke, a jedan od najvećih dogodio se prije 30 godina na ovom mjestu, u Dobrom polju, kada je samo u jednom danu ostala bez sedam saboraca, a sedam ih je ranjeno", podsjeća on.

Prema njegovim riječima, 9. jun. 1993. godine predstavlja najveću nesreću za gatačke Srbe poslije Drugog svjetskog rata.

On je naglasio da je u znak sjećanja i zahvalnosti u Dobrom Polju 2015. godine za 17 boraca Gatačke brigade stradalih na tom ratištu podignut spomenik u vidu bijelog krsta, kao simbol stradnja i golgote, ali i vaskrsenja.

Predstavnik Opštine Gacko Aleksej Grubor istakao je u obraćanju prisutnima da je 9. jun 1993. godine najteži datum u istoriji Gacka.

- Samo zore koje iz očaja svanu prikažu grob pretka i put naraštaju - citirao je Grubor velikog srpskog pjesnika Jovana Dučića.

On je gatačke heroje uporedio sa srpskim junacima od Kosova do Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Imena naših sugrađana zlatnim slovima upisana su ovdje na štit slobode srpskog naroda. Nemaju drugi narodi braću Predraga i Nenada, kao što smo mi imali našu braću Milana i Dušana Tepavčevića, najsvjetlije primjere junaštva i hrabrosti u borbi za slobodu svog naroda - rekao je Grubor.

U Dobrom Polju je 2015. godine za 17 boraca Gatačke brigade stradalih na tom ratištu, u znak zahvalnosti, podignut spomenik u vidu bijelog krsta.

Inicijativu za izgradnju ovog spomenika pokrenula je Boračka organizacija iz Gacka, uz finansijsku podršku opštine Gacko.

Komentari 0
Povezane vijesti
Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH? Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?
Pojačan saobraćaj na više graničnih prelaza Pojačan saobraćaj na više graničnih prelaza
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    15h 13m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    13h 57m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    8h 42m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    5h 41m
    0
  • Momčilo Gavrić, dječak hrabrog srca u vojničkom odijelu
    5h 47m
    0