У Хан Пијеску отворени "Дани романијског скоруп-кајмака"

17.09.2020. 15:12
0
ИЗВОР: СРНА

На Хан Пијеску данас је отворена манифестација "Дан романијског скоруп-кајмака" с циљем промовисања произвођача овог аутохтоног производа.

Ова манифестација организовала је са циљем промовисања више од 20 чланова Удружења произвођача "Романијски скоруп-кајмак", који ће од сада, захваљујући подршци из пројекта УСАИД и Владе Шведске "Фарма два", своје производе моћи продавати у Кући романијског скоруп-кајмака.

Руководилац Подручне јединице Соколац Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Јелена Мићић рекла је новинарима да има много добрих и аутохтоних производа који заслужују да буду заштићени и да се ради на њиховој промоцији.

- Сви знамо да је јако тешко нашим произвођачима из руралних средина да се изборе, али ово је пут како треба да се ради - каже Мићићева.

Она је напоменула да је велики број донатора помогао овај пројекат и подржало удружење, док је ресорно министарство обезбиједило подстицајна средства и пружило помоћ када је ријеч о географској заштити аутохтоног производа.

Начелник општине Хан Пијесак Владо Остојић рекао је да на подручју ове локалне заједнице постоји традиција у производњи скорупа-кајмака и да многе породице о тога живе.

Били Нејс, шеф пројекта "Фарма два", који финансира Влада Шведске и УСАИД, каже да су уложили око 50.000 КМ за набавку опреме и техничку подршку овом удружењу како би био побољшан квалитет и количина производа и како би производ ушао у малопродајну мрежу и супермаркете.

- Ми овим подржавамо и развој овог региона - рекао је Нејс.

Предсједник Удружења за производњу романијског скорупа-кајмака Нада Максимовић каже да су успјели да заштите географско поријекло младог и зрелог скорупа-кајмака, те да су са брендирањем производа освојили и награде, што је им је олакшало пласман производа.

Удружење произвођача романијског скорупа-кајмака основано је 2014. године и сада окупља 24 чланице са подручја општина Соколац, Хан Пијесак и Рогатица.

Удружење је добило сертификат Међународне организације за заштиту интелектуалног власништва, којим се признаје право заштите скоруп кајмака у 29 земаља свијета, што укључије и девет земаља чланица ЕУ.

Коментари 0
Повезане вијести
Седми планинарски слет у Хан Пијеску окупио око 200 планинара (ВИДЕО) Седми планинарски слет у Хан Пијеску окупио око 200 планинара (ВИДЕО)
Одржано књижевно вече Бошка Милосављевића у Хан Пијеску Одржано књижевно вече Бошка Милосављевића у Хан Пијеску
“Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу “Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    21h 36m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    10h 49m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    10h 20m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    10h 43m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    6h 36m
    0