У Источном Сарајеву у суботу „Сјећање на Јабуку – људи говоре“

21.12.2022. 10:20
0
ИЗВОР: srna.rs

„Сјећање на Јабуку – људи говоре“ назив је програма и изложбе фотографија коју у Културном центру Источно Ново Сарајево, у суботу, 24. децембра, организује Црквени одбор цркве Светог Преображења Господњег из Јабуке код Фоче.

Уз изложбу фотографија са простора Јабуке у прошлости и садашњости, у програму ће учествовати здравичари, рецитатори, гуслари и бесједници, а један од њих је професор доктор Раде Симовић, син покојног Гаврила Симовића, јабучког учитеља, наводе организатори.

Наступиће и мушке и женске изворне групе са пјесмама о Јабуци, како се то некада на сијелима радило.

Програм ће почети у 17.00 часова.

- Дођите да чујете пјесму јабучку, дођите да се подјетимо дивног живота јабучког, дођите да нашој дјеци трасирамо стазе јабучке - наводи се у позиву Црквеног одбора, који сличну манифестацију планира ускоро да организује и у Фочи.

Јабука је широко подручје од подножја Јахорине до надомак ријеке Дрине изнад Устиколине.

До 1995. године налазила се у саставу општине Фоча, када је Дејтонским мировним споразумом припала Федерацији БиХ.

Над српским житељима Јабуке почињен је страшан ратни злочин 23. јула 1992. године, када је такозвана Армија БиХ на кућном прагу свирепо убила 43 мјештана.

У 18 јабучких села муслиманска војска тада је попалила све куће и помоћне објекте на које је наишла убијајући све пред собом, а милости није било ни за слијепе и непокретне старице, дјевојке и дјецу, које су убијали и палили у њиховим кућама.

Најмлађа жртва био је тринаестогодишњи дјечак Ново Елез.

Минирана је и до темеља срушена и мјесна Црква Преображења Господњег, која је прилозима вјерника обновљена 2005. године, а у дворишту цркве је подигнут споменик страдалим Јабучанима.

За злочин у Јабуци нико није одговарао.

С обзиром на то да је након рата Дејтонским мировним споразумом Јабука припала Федерацији БиХ, преостало српско становништво се морало селити са својих огњишта, а посмртни остаци страдалих Јабучана тада су пренесени на Градско гробље Божовац у Фочи.

Јабучани данас живе широм свијета, а, осим у Фочи, њихова већа колонија је у Војковићима у Источном Сарајеву.

Коментари 0
Повезане вијести
Сценски приказ обичаја данас у Културном центру Источно Ново Сарајево Сценски приказ обичаја данас у Културном центру Источно Ново Сарајево
Књижевно вече Славише Павловића у Матичној библиотеци Источно Сарајево Књижевно вече Славише Павловића у Матичној библиотеци Источно Сарајево
Хуманитарни концерт „Да Јована побиједи“ у Источном Сарајеву Хуманитарни концерт „Да Јована побиједи“ у Источном Сарајеву
Најчитаније
 • Посљедњи испраћај Далибора Пљеваљчића
  11h 44m
  0
 • Обавјештење о пријему захтјева категорисаних бораца ВРС на јединствени мјесечни борачки додатак
  13h 33m
  0
 • Александра је побиједила рак са метастазама на седам органа
  18h 15m
  1
 • Бањанин: Научни рад објављен у врхунском међународном часопису - доказ да се у Источном Сарајеву школују квалитетни кадрови
  16h 9m
  4
 • Сандри Савић потребни добровољни даваоци крви на ВМА
  8h 5m
  0