У Јасеновцу гледала ријеке дјечије крви

15.09.2019. 10:11
0
ИЗВОР: Срна

Осамдесеттрогодишња Милка Ћургус Гостовић, која је као седмогодишњакиња одведена у усташки логор Јасеновац, испричала је да је гледала како ријеке дјечије крви теку поред барака гдје су спавали, те да данас не може да слуша када Хрвати причају о Јасеновцу.

Гостовићева каже да мијења канал када на телевизији чује да Хрвати причају о Јасеновцу и кажу да нису убијали, а она је као седмогодишње дијете свједочила разним звјерствима усташа. 

- Гледала сам како мушкарце убијају маљевима на обали. Дјецу су убијали у логору крај бараке. Још чујем мајке како кукају за њима. А тог сељака који крвнику говори `само ти ради свој посао` најбоље сам запамтила - присјетила се Гостовићева старца Вукашина кога је Српска православна црква канонизовала. 

Она је за "Вечерње новости" испричала да је "Црна легија" у љето 1942. године спровела збјег са Козаре у логор на Сави, гдје је мртвих било толико да се није могло избројити. 

Присјећајући се уласка у логор, бака Милка је навела да је то било страшно и да не заборавља слику како мушкарци клече, а усташе их ударају маљем у главу и гурају у ријеку. 

- Ако верујете, било је јутара када бисмо изашли из бараке и видели потоке крви како се поред сливају. Тих ноћи чула би се цика, урлање, плач и писка мајки. Они су одвајали децу од матера и убијали их. Нека жена, усташкиња, црнка, била је највећи крволок - прича осмадесеттрогодишња Милка. 

Ова старица, родом из Побрђана код Козарске Дубице, која данас живи у Београду каже да је са седам година осуђена да се сјећам Јасеновца сваког дана када се пробуди.

Коментари 0
Повезане вијести
Од пробоја јасеновачких заточеника прошло је 79 година Од пробоја јасеновачких заточеника прошло је 79 година
Преминула бака Драга - јасеновачка логорашица Преминула бака Драга - јасеновачка логорашица
Свједочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу Свједочење Борислава Шева из Пискавице о прављењу сапуна у Јасеновцу
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    13h 19m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    10h 48m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    10h 6m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    5h 2m
    0
  • Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
    9h 30m
    0