У Каљини освештано и откривено спомен-обиљежје српским борцима и цивилима

13.10.2024. 14:17
1
ИЗВОР: srna.rs

У порти Храма Светог Василија Острошког у Каљини код Сокоца данас је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом освештао спомен-обиљежје са именима 28 српских бораца и шест цивила из ове мјесне заједнице погинулих у Одбрамбено-отаџбинском рату, те изразио наду да ће на данашњи дан идуће године бити освештан и овај храм на којем су у току завршни радови.

Споменик на подручју мјесне заједнице Каљина недавно је у порти ове цркве, уз благослов митрополита Хризостома, поставила Борачка организација општине Соколац.

Митрополит дабробосански захвалио је Борачкој организацији што подизањем оваквих споменика чува од заборава борце који су дали живот за Републику Српску и слободу српског народа.

Митрополит, који је прије освештања и откривања споменика служио Свету архијерејску литургију, поручио је у обраћању бројним вјерницима да га радује њихово окупљање у великом броју на првом молитвеном сабрању у храму у Каљини, чија је изградња почела прије готово 10 година.

Он је истакао да број присутних на овој литургији свједочи да је с правом започета изградња ове светиње, јер тамо гдје нема Цркве, нема ни благослова Божијег, литургије, нити саборавања народа.

- Треба градити што више храмова Божијих да се може народ као данас сабрати на молитву да чује ријеч Божију. Срећан сам што се српски народ духовно обнавља, препорађа и постаје народ Светог Саве, који је себе увијек опредјељивао за нешто узвишеније од обичног земаљског размишљања - поручио је митрополит Хризостом.

Предсједник општинске Борачке организације Љубомир Ерић рекао је да је Предсједништво ове организације одлучило да у свим мјесним заједницама, гдје до сада нису изграђена, буду постављена спомен-обиљежја припадницима Војске Републике Српске и цивилима погинулим у минулом рату.

Он је подсјетио да је ове године постављено спомен-обиљежје у порти Цркве Светог великомученика Прокопија у Бјелосављевићима, данас у Каљини у порти Цркве Светог Василија Острошког, те да ће ускоро бити подигнуто овакво обиљежје и у Кнежини за борце са подручја те мјесне заједнице који су дали животе за Републику Српску.

- Српска православна црква и Борачка организација имају нераскидиву везу, радићемо на томе да та веза јача и да буду једно, да српски народ опстане и остане на овим просторима гдје од памтивијека живи - поручио је Ерић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: srna.rs 

Он је рекао да су средства за подизање споменика обезбијеђена донацијама локалних привредника и пријатеља Борачке организације.

Према његовим ријечима, Борачка организација Соколац ове године је на Војничком спомен-гробљу "Нови Зејтинлик" направила објекат за давање помена, чију су изградњу помогли град Источно Сарајево, Шумско газдинство "Романија", општина Соколац, као и више соколачких привредника.

У близини спомен-обиљежја у Каљини постављена је и спомен-чесма коју су у знак сјећања на погинуле донирали приложници са подручја ове мјесне заједнице Мирослав Нешковић и Славиша Боровчанин.

  • Слика
  • Слика

Фото: srna.rs 

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Сарајлија 13.10.2024. 16:38
    Још само да набројасте имена ти хероја!
Повезане вијести
Смањен број случајева вршњачког насиља у Српској: Да ли је слика реална? Смањен број случајева вршњачког насиља у Српској: Да ли је слика реална?
Расте број жена и дјеце који пријављују насиље у породици Расте број жена и дјеце који пријављују насиље у породици
Митрополит Хризостом сутра освештава споменик погинулим борцима у Сокоцу Митрополит Хризостом сутра освештава споменик погинулим борцима у Сокоцу
Најчитаније
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    23h 41m
    6
  • Сахрањена Зорица Кусмук
    23h 11m
    0
  • Уредница "Спин.инфо" саслушана у полицијској станици због кривичне пријаве за клевету
    5h 53m
    2
  • Ко ће први тестирати руску вакцину против рака?
    20h 33m
    1
  • Двије дјевојчице се отровале алкохолом, пронашла их мајка
    6h 11m
    0