U Kaljini osveštano i otkriveno spomen-obilježje srpskim borcima i civilima

13.10.2024. 14:17
1
IZVOR: srna.rs

U porti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Kaljini kod Sokoca danas je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom osveštao spomen-obilježje sa imenima 28 srpskih boraca i šest civila iz ove mjesne zajednice poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te izrazio nadu da će na današnji dan iduće godine biti osveštan i ovaj hram na kojem su u toku završni radovi.

Spomenik na području mjesne zajednice Kaljina nedavno je u porti ove crkve, uz blagoslov mitropolita Hrizostoma, postavila Boračka organizacija opštine Sokolac.

Mitropolit dabrobosanski zahvalio je Boračkoj organizaciji što podizanjem ovakvih spomenika čuva od zaborava borce koji su dali život za Republiku Srpsku i slobodu srpskog naroda.

Mitropolit, koji je prije osveštanja i otkrivanja spomenika služio Svetu arhijerejsku liturgiju, poručio je u obraćanju brojnim vjernicima da ga raduje njihovo okupljanje u velikom broju na prvom molitvenom sabranju u hramu u Kaljini, čija je izgradnja počela prije gotovo 10 godina.

On je istakao da broj prisutnih na ovoj liturgiji svjedoči da je s pravom započeta izgradnja ove svetinje, jer tamo gdje nema Crkve, nema ni blagoslova Božijeg, liturgije, niti saboravanja naroda.

- Treba graditi što više hramova Božijih da se može narod kao danas sabrati na molitvu da čuje riječ Božiju. Srećan sam što se srpski narod duhovno obnavlja, preporađa i postaje narod Svetog Save, koji je sebe uvijek opredjeljivao za nešto uzvišenije od običnog zemaljskog razmišljanja - poručio je mitropolit Hrizostom.

Predsjednik opštinske Boračke organizacije Ljubomir Erić rekao je da je Predsjedništvo ove organizacije odlučilo da u svim mjesnim zajednicama, gdje do sada nisu izgrađena, budu postavljena spomen-obilježja pripadnicima Vojske Republike Srpske i civilima poginulim u minulom ratu.

On je podsjetio da je ove godine postavljeno spomen-obilježje u porti Crkve Svetog velikomučenika Prokopija u Bjelosavljevićima, danas u Kaljini u porti Crkve Svetog Vasilija Ostroškog, te da će uskoro biti podignuto ovakvo obilježje i u Knežini za borce sa područja te mjesne zajednice koji su dali živote za Republiku Srpsku.

- Srpska pravoslavna crkva i Boračka organizacija imaju neraskidivu vezu, radićemo na tome da ta veza jača i da budu jedno, da srpski narod opstane i ostane na ovim prostorima gdje od pamtivijeka živi - poručio je Erić.

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: srna.rs 

On je rekao da su sredstva za podizanje spomenika obezbijeđena donacijama lokalnih privrednika i prijatelja Boračke organizacije.

Prema njegovim riječima, Boračka organizacija Sokolac ove godine je na Vojničkom spomen-groblju "Novi Zejtinlik" napravila objekat za davanje pomena, čiju su izgradnju pomogli grad Istočno Sarajevo, Šumsko gazdinstvo "Romanija", opština Sokolac, kao i više sokolačkih privrednika.

U blizini spomen-obilježja u Kaljini postavljena je i spomen-česma koju su u znak sjećanja na poginule donirali priložnici sa područja ove mjesne zajednice Miroslav Nešković i Slaviša Borovčanin.

  • Slika
  • Slika

Foto: srna.rs 

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Sarajlija 13.10.2024. 16:38
    Još samo da nabrojaste imena ti heroja!
Povezane vijesti
Smanjen broj slučajeva vršnjačkog nasilja u Srpskoj: Da li je slika realna? Smanjen broj slučajeva vršnjačkog nasilja u Srpskoj: Da li je slika realna?
Raste broj žena i djece koji prijavljuju nasilje u porodici Raste broj žena i djece koji prijavljuju nasilje u porodici
Mitropolit Hrizostom sutra osveštava spomenik poginulim borcima u Sokocu Mitropolit Hrizostom sutra osveštava spomenik poginulim borcima u Sokocu
Najčitanije
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    23h 38m
    6
  • Sahranjena Zorica Kusmuk
    23h 8m
    0
  • Urednica "Spin.info" saslušana u policijskoj stanici zbog krivične prijave za klevetu
    5h 50m
    2
  • Ko će prvi testirati rusku vakcinu protiv raka?
    20h 30m
    1
  • Dvije djevojčice se otrovale alkoholom, pronašla ih majka
    6h 8m
    0