У нову школску годину са новим предметима

21.06.2021. 09:13
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Дигитални свијет за ученике другог разреда, два часа историје за ученике шестог разреда, те предмет познавање природе и друштва умјесто досадашња два предмета природа и друштво за ученике петих разреда само су неке од новина које очекују ђаке основних школа од септембра.

Наиме, како каже за "Независне новине" Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода РС, од наредне школске године планиране су измјене у наставном плану и програму за основне школе.

- То подразумијева да у другом разреду основне школе уведемо предмет дигитални свијет. У петом разреду умјесто предмета природа и друштво увешћемо предмет који ће се звати познавање природе и друштва и ђаци ће умјесто да имају два одвојена предмета по два часа седмично, имати један предмет са три часа - истиче Дамјановић.

Додаје да ће у четвртом, петом и шестом разреду ђаци имати по три часа физичког васпитања које ће се, како он каже, звати физичко и здравствено васпитање.

- Иновираћемо програм за четврте разреде, а урадићемо нове програме за пети и шест разред који ће бити примјењиви од септембра - истиче Дамјановић и додаје да ће у шестом разреду умјесто једног часа историје ђаци имати два часа седмично.

- Из шестог разреда предмет демократија, који је уведен у РС 2008. године те за који смо утврдили да је јако тежак за тај узраст, пребацићемо у девети разред - казао је Дамјановић.

Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије, казао је за "Независне новине" да су новине које су планиране у основним школама од септембра саставни дио планираних реформи које су већ започете.

- Од септембра ће то бити прва школска година гдје ће се полако уводити нови наставни план, и то иде сукцесивно, тако да ћемо и наредних школских година уводити - казао је Попржен.

Како каже, ученици четвртих, петих и шестих разреда ће умјесто досадашње два часа седмично имати три часа физичког и здравственог васпитања.

- Сигурно да је то новина која је јако добра за све ђаке - појаснио је Попржен.

Да су новине јако значајна за саме ученике, али и за просвјетаре каже и Јелена Чанчар, предсједница Актива директора основних школа сарајевско-романијске регије.

- Ми још нисмо добили нове планове, али наши просвјетари ће се лако прилагодити свим измјенама - казала је Чанчарева за "Независне" и додала да је наставницима најбитније да планови буду достављени мало раније прије почетка школске године да би се они прилагодили новинама које су планиране.

Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске, раније је рекла да је циљ да се направи модел по којем ученици неће бити оптерећени додатним предметима, него ће имати оно што им је заиста потребно у том добу.

- Такође су размишљали и о увођењу предузетништва у предмет техничког васпитања и образовања - рекла је Тривићева.

Подсјетимо, рекла је да је план да се у школској 2022/23. години почне са експерименталним увођењем изборних предмета у више разреде основних школа, што значи да ће ученици у осмом и деветом разреду имати базне и изборне предмете за које ће сами да искажу интересовање.

- Циљ нам је да ученике већ у завршним разредима основних школа усмјеравамо према њиховим интересовањима, било да су то природне, друштвене науке или умјетност, јер ће им на тај начин бити лакше да се одлуче коју ће средњу школу уписати - рекла је тада Тривићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници! Хаос у школи: Бачен сузавац, више од 30 ђака у болници!
Ученица донијела сјекиру у школу Ученица донијела сјекиру у школу
Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи Група ученика претукла вршњака у Тузли: Пријетили му да ће га исјећи
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    1h 29m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    14h 6m
    1
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    23h 40m
    1
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    17h 54m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    22h 58m
    1