У НУБ РС отворена Соба сјећања на Петра Кочића

19.08.2019. 22:03
0
ИЗВОР: Срна

Отварањем собе сјећања на Петра Кочића у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци, почела је манифестација "Кочићев збор".

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да се отварањем спомен-собе жели сачувати све што је вриједно у животу и раду српског великана Петра Кочића.

- `Кочићев збор` је једна од најважнијих манифестација у Републици Српској. Циљ нам је да сачувамо језик и писмо српског народа као национално обиљежје - рекла је новинарима Тривићева.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић нагласио је да град сваке године жели да оплемени "Кочићев збор".

- Имамо стални садржај посвећен Кочићу, што је од изузетног значаја. Ова соба прилагођена је 21. вијеку, а нашег великана приближили смо садашњим генерацијама - каже Радојичић.

Директор Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске Љиљана Петровић Зечић рекла је да изложба, уприличена у соби сјећања на Петра Кочића, прати животни пут српског великана, са посебним освртом на његов књижевни и политички рад.

- Интерактиван приступ садржајима који су приказани у различитим форматима, од фотографије и документа, преко аудио и видео-записа, до холограма и виртуелне реалности, прилагођен је посјетиоцима свих узраста - рекла је Зечићева.

Манифестација посвећена народном трибуну Петру Кочићу доноси бројне садржаје који ће бити одржани до 25. августа на три локације - у Бањалуци, Стричићима и Београду.

Свечана академија биће одржана 24. августа, а њен концепт ће бити нешто другачији у односу на протекле.

Послије званичног дијела који обухвата и свечано уручење овогодишње Кочићеве награде биће одржан получасовни концерт Оливера Његе уз клавирску пратњу Невене Живковић.

И ове године борбе бикова, које традиционално привлаче велики број посјетилаца, моћи ће да се гледају у два наврата, пошто је предвиђено да буду приређене у суботу и недјељу, 24. и 25. августа, на зборишту у Стричићима.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Српска кроз стихове петнаестогодишње Кристине Лопатић из Пала Српска кроз стихове петнаестогодишње Кристине Лопатић из Пала
Станивуковић угостио књижевнике из Српске и региона Станивуковић угостио књижевнике из Српске и региона
Додик на Мањачи “Српска се мора борити за циљеве које је поставио Петар Кочић” Додик на Мањачи “Српска се мора борити за циљеве које је поставио Петар Кочић”
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    7h 4m
    0
  • Слани мафини
    16h 25m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    18h 20m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    16h 14m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    10h 43m
    3