У петак обиљежавање 145 година од рођења Исидоре Секулић

31.10.2022. 11:30
1
ИЗВОР: srna.rs

Српско просвјетно и културно друштво (СПКД) "Просвјета" у Тузли организује у петак, 4. новембра, предавање о Исидори Секулић уз пројекцију документарног филма "Исидора", поводом 145 година од рођења српске књижевнице.

О Исидори Секулић говориће Лаура Барна, књижевница из Београда. Почетак је заказан у 19.00 у Дому књижевности у Тузли, најављено је из СПКД "Просјевта".

Лаура Барна је Удружења књижевника Србије, Управног одбора Фонда "Исидора Секулић", и аутор је пројекта "Исидора нас слуша", који траје већ 13 година.

Велики дио свог стваралаштва посветила је Исидори Секулић, а посебно се издваја романсирана биографија о чувеној књижевници под називом "Моја последња главобоља", за коју је добила награде "Бранко Ћопић" и "Димитрије Митриновић" и била у најужем избору за НИН-ову награду.

Барна је приповједач, романсијер и есејиста, објављује и стручне радове из историје умјетности од 1995. године. Њене приче и есеји заступљени су у многим антологијама, зборницима и алманасима, које су преведене на енглески, мађарски, словачки и пољски језик.

Исидора Секулић (1877-1958), српски књижевник и прва жена члан Српске академије наука и уметности (САНУ), рођена је на данашњи дан 1877. године.

Секулићева је докторирала 1922. године и била први предсједник Удружења писаца Србије.

Писала је о Бранку Радичевићу, Ђури Јакшићу, Лази Костићу, Петру Кочићу, Милану Ракићу, Вељку Петровићу, Иви Андрићу, Момчилу Настасијевићу и другима.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Goran 31.10.2022. 15:37
  Najumnija srpska zena sto se tice knjizevnosti
Повезане вијести
На данашњи дан преминула Слађана Кобас - тринаеста звјездица На данашњи дан преминула Слађана Кобас - тринаеста звјездица
У петак 29 година од формирања Првог јуришног батаљона У петак 29 година од формирања Првог јуришног батаљона
Годишњица злочина у Дракулићу: За само неколико сати убијено више од 2.300 људи Годишњица злочина у Дракулићу: За само неколико сати убијено више од 2.300 људи
Најчитаније
 • На данашњи дан преминула Слађана Кобас - тринаеста звјездица
  4h 54m
  1
 • Лица ухапшена у Источној Илиџи, пронађено преко два килограма опојне дроге (ФОТО)
  23h 27m
  1
 • Да ли је држава заборавила Перу и Дубравку Крстовић?
  19h 27m
  6
 • Бесплатни систематски прегледи у Болници „Србија“ за борачку популацију из Источног Новог Сарајева
  20h 30m
  0
 • Народна скупштина Републике Српске усвојила Породични закон
  16h 15m
  0