У петак обиљежавање 145 година од рођења Исидоре Секулић

31.10.2022. 11:30
1
ИЗВОР: srna.rs

Српско просвјетно и културно друштво (СПКД) "Просвјета" у Тузли организује у петак, 4. новембра, предавање о Исидори Секулић уз пројекцију документарног филма "Исидора", поводом 145 година од рођења српске књижевнице.

О Исидори Секулић говориће Лаура Барна, књижевница из Београда. Почетак је заказан у 19.00 у Дому књижевности у Тузли, најављено је из СПКД "Просјевта".

Лаура Барна је Удружења књижевника Србије, Управног одбора Фонда "Исидора Секулић", и аутор је пројекта "Исидора нас слуша", који траје већ 13 година.

Велики дио свог стваралаштва посветила је Исидори Секулић, а посебно се издваја романсирана биографија о чувеној књижевници под називом "Моја последња главобоља", за коју је добила награде "Бранко Ћопић" и "Димитрије Митриновић" и била у најужем избору за НИН-ову награду.

Барна је приповједач, романсијер и есејиста, објављује и стручне радове из историје умјетности од 1995. године. Њене приче и есеји заступљени су у многим антологијама, зборницима и алманасима, које су преведене на енглески, мађарски, словачки и пољски језик.

Исидора Секулић (1877-1958), српски књижевник и прва жена члан Српске академије наука и уметности (САНУ), рођена је на данашњи дан 1877. године.

Секулићева је докторирала 1922. године и била први предсједник Удружења писаца Србије.

Писала је о Бранку Радичевићу, Ђури Јакшићу, Лази Костићу, Петру Кочићу, Милану Ракићу, Вељку Петровићу, Иви Андрићу, Момчилу Настасијевићу и другима.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Goran 31.10.2022. 15:37
    Najumnija srpska zena sto se tice knjizevnosti
Повезане вијести
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој Обиљежавање 32 године од злочина у Добровољачкој
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    3h 50m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    16h 27m
    2
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    20h 15m
    0
  • Крађа у Палама
    2h 8m
    0
  • Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
    19h 59m
    0