U petak obilježavanje 145 godina od rođenja Isidore Sekulić

31.10.2022. 11:30
1
IZVOR: srna.rs

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) "Prosvjeta" u Tuzli organizuje u petak, 4. novembra, predavanje o Isidori Sekulić uz projekciju dokumentarnog filma "Isidora", povodom 145 godina od rođenja srpske književnice.

O Isidori Sekulić govoriće Laura Barna, književnica iz Beograda. Početak je zakazan u 19.00 u Domu književnosti u Tuzli, najavljeno je iz SPKD "Prosjevta".

Laura Barna je Udruženja književnika Srbije, Upravnog odbora Fonda "Isidora Sekulić", i autor je projekta "Isidora nas sluša", koji traje već 13 godina.

Veliki dio svog stvaralaštva posvetila je Isidori Sekulić, a posebno se izdvaja romansirana biografija o čuvenoj književnici pod nazivom "Moja poslednja glavobolja", za koju je dobila nagrade "Branko Ćopić" i "Dimitrije Mitrinović" i bila u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Barna je pripovjedač, romansijer i esejista, objavljuje i stručne radove iz istorije umjetnosti od 1995. godine. Njene priče i eseji zastupljeni su u mnogim antologijama, zbornicima i almanasima, koje su prevedene na engleski, mađarski, slovački i poljski jezik.

Isidora Sekulić (1877-1958), srpski književnik i prva žena član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), rođena je na današnji dan 1877. godine.

Sekulićeva je doktorirala 1922. godine i bila prvi predsjednik Udruženja pisaca Srbije.

Pisala je o Branku Radičeviću, Đuri Jakšiću, Lazi Kostiću, Petru Kočiću, Milanu Rakiću, Veljku Petroviću, Ivi Andriću, Momčilu Nastasijeviću i drugima.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Goran 31.10.2022. 15:37
  Najumnija srpska zena sto se tice knjizevnosti
Povezane vijesti
Sjećanje na dan kada je Istočno Sarajevo bilo složno za spas srpskih svetinja Sjećanje na dan kada je Istočno Sarajevo bilo složno za spas srpskih svetinja
"Beli vukovi" sutra proslavljaju krsnu slavu Svetog Trifuna "Beli vukovi" sutra proslavljaju krsnu slavu Svetog Trifuna
Na današnji dan formiran Prvi jurišni bataljon (VIDEO) Na današnji dan formiran Prvi jurišni bataljon (VIDEO)
Najčitanije
 • Djeca bračnog para koji je skočio sa zgrade pronađena mrtva u stanu
  9h 22m
  0
 • Nemanja Curović pobjednik Sabora guslara "Romanijo, goro od junaka"
  18h 51m
  0
 • Uhapšeno 10 lica zbog trgovine drogom
  9h 3m
  0
 • Pomozimo Igoru da otputuje na operaciju
  17h 15m
  0
 • Požar u Butmiru stavljen pod kontrolu, vatrogasci uputili apel građanima
  8h 0m
  0