U petak obilježavanje 145 godina od rođenja Isidore Sekulić

31.10.2022. 11:30
1
IZVOR: srna.rs

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) "Prosvjeta" u Tuzli organizuje u petak, 4. novembra, predavanje o Isidori Sekulić uz projekciju dokumentarnog filma "Isidora", povodom 145 godina od rođenja srpske književnice.

O Isidori Sekulić govoriće Laura Barna, književnica iz Beograda. Početak je zakazan u 19.00 u Domu književnosti u Tuzli, najavljeno je iz SPKD "Prosjevta".

Laura Barna je Udruženja književnika Srbije, Upravnog odbora Fonda "Isidora Sekulić", i autor je projekta "Isidora nas sluša", koji traje već 13 godina.

Veliki dio svog stvaralaštva posvetila je Isidori Sekulić, a posebno se izdvaja romansirana biografija o čuvenoj književnici pod nazivom "Moja poslednja glavobolja", za koju je dobila nagrade "Branko Ćopić" i "Dimitrije Mitrinović" i bila u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

Barna je pripovjedač, romansijer i esejista, objavljuje i stručne radove iz istorije umjetnosti od 1995. godine. Njene priče i eseji zastupljeni su u mnogim antologijama, zbornicima i almanasima, koje su prevedene na engleski, mađarski, slovački i poljski jezik.

Isidora Sekulić (1877-1958), srpski književnik i prva žena član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), rođena je na današnji dan 1877. godine.

Sekulićeva je doktorirala 1922. godine i bila prvi predsjednik Udruženja pisaca Srbije.

Pisala je o Branku Radičeviću, Đuri Jakšiću, Lazi Kostiću, Petru Kočiću, Milanu Rakiću, Veljku Petroviću, Ivi Andriću, Momčilu Nastasijeviću i drugima.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Goran 31.10.2022. 15:37
    Najumnija srpska zena sto se tice knjizevnosti
Povezane vijesti
U subotu obilježavanje 83 godina od podizanja ustanka na Romaniji U subotu obilježavanje 83 godina od podizanja ustanka na Romaniji
Prošlo je 106 godina od ubistva ruske carske porodice Romanov Prošlo je 106 godina od ubistva ruske carske porodice Romanov
U Nevesinju sutra obilježavanje 149 godina od početka ustanaka u Hercegovini U Nevesinju sutra obilježavanje 149 godina od početka ustanaka u Hercegovini
Najčitanije
  • Renoom iz '84. krenuli s Jahorine u Pariz, prodaju kilometre za Miloša
    6h 58m
    3
  • Dan kada je ubijen Karađorđe – otac moderne srpske države
    16h 57m
    0
  • Zemljotres u BiH
    8h 33m
    0
  • Vatrogasci iz Han Pijeska spasili muškarca palog sa litice u provaliju
    15h 54m
    0
  • Majdov: Bog odlučuje ko će da bude najbolji, a mi ćemo da damo sve od sebe!
    10h 37m
    9