У понедјељак 32 године од масакра над српским становништвом у Ледићима

01.06.2024. 14:22
1
ИЗВОР: srna.rs

У Ледићима у федералној општини Трново у понедјељак, 3. јуна, биће обиљежене 32 године од маскра над 24 српска цивила који су починили припадници такозване Армије БиХ.

Предсједник општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Горан Тимотија изјавио је Срни да ће бити служен парастос код-спомен обиљежја у Ледићима у 12.00 часова, полагање вијенаца предвиђено је у 12.30 часова, а обраћање званичника у 13.00 часова.

Злочин над српским цивилима у селу Ледићи 3. јуна 1992. године у вечерњим часовима починили су припадници такозване Армије БиХ, регрутовани са подручја Сарајева, те комшије муслимани из сусједног села Дејчићи.

У злочиначком походу је на кућном прагу убијено 10 чланова породице Васић, комплетна деветочлана породица Тешановић, три члана породице Миовчић, затим Саво Кењић и Слађана Секулић.

Најстарија жртва била је Иконија Васић која је имала 92 године, а најмлађа Милун Тешановић који је имао само 18 мјесеци, којем су, према извјештају патолога, злочинци ломили нејаке руке и ноге.

Већина мјештана страдала је на кућном прагу, а они малобројни који су покушали да се сакрију по околним шумама пронађени су и убијени.

Село је, како је то обично бивало након муслиманских оружаних похода на српска насеља, опљачкано, попаљено и разорено до те мјере да се губи скоро сваки траг српског присуства на том простору.

За злочин нико није одговарао.

Окупација села, које је у међувремену претворено у својеврстан муслимански логор за Србе, трајала је до 10. јуна.

У том периоду, на веома суров начин, убијени су и углавном масакрирани сви мјештани српске националности који нису могли на вријеме да побјегну из својих кућа, али и они који су, накратко, успјели.

Истрага коју је 1994. године спровело Министарство унутрашњих послова Републике Српске показала је да су се становници Ледића приликом бијега подијелили у двије групе. Једна је кренула преко Трескавице ка Војковићима, насељу надомак Сарајева, а друга према Калиновику.

Према резултатима ове истраге, другу групу, која је ишла према Калиновику, пресреле су муслиманске снаге на локалитету Пољице и све их убиле, осим једанаестогодишњег дјечака, који је повријеђен лежао међу тијелима убијених.

До 2001. године ископани су остаци 24 жртве. Костури су већином били непотпуни, а неке лобање пронађене су одвојене од тијела.

Према извјештају Министарства унутрашњих послова Српске, становници Ледића убијени су на бруталан начин - клањем, вјешањем или гушењем.

Апелационо вијеће Суда БиХ потврдило је 14. јула 2022. године првпстепену пресуду којом су Едхем Годињак, Медарис Шарић и Мирко Буноза ослобођени оптужби за ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против ратних заробљеника на подручју Трнова 1992. и 1993. године.

Годињак, Шарић и Буноза су, према првостепеној пресуди из марта 2021. године, ослобођени оптужби за учешће у удруженом злочиначком подухвату у периоду од маја 1992. до јула 1993. године с циљем убијања и затварања Срба и паљења њихове имовине у селима на подручју Трнова.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Skijaš 02.06.2024. 07:31
    Dobre naše komšije. Daj Bože da nam ovo više nikada ne urade i da pravda bude osveta.
Повезане вијести
Свједок о премлаћивању Срба у логору у Високом Свједок о премлаћивању Срба у логору у Високом
Сутра обиљежавање 81 године од битке на Сутјесци Сутра обиљежавање 81 године од битке на Сутјесци
Станишић: На испитивању тукли заробљенике да признају оно што нису учинили Станишић: На испитивању тукли заробљенике да признају оно што нису учинили
Најчитаније
  • Опрости, Славка!
    3h 51m
    0
  • Општински одбор и замјеник начелника Калиновика прешао у СДС
    7h 8m
    0
  • На данашњи дан умро Бранко Радичевић - поета непролазне младости
    1h 4m
    0
  • Велики пад цијене прасића у Српској
    3h 30m
    0
  • Чувајмо сјећање на невино страдале Србе у средњем Подрињу и Бирчу
    3h 28m
    2