U ponedjeljak 32 godine od masakra nad srpskim stanovništvom u Ledićima

01.06.2024. 14:22
1
IZVOR: srna.rs

U Ledićima u federalnoj opštini Trnovo u ponedjeljak, 3. juna, biće obilježene 32 godine od maskra nad 24 srpska civila koji su počinili pripadnici takozvane Armije BiH.

Predsjednik opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Goran Timotija izjavio je Srni da će biti služen parastos kod-spomen obilježja u Ledićima u 12.00 časova, polaganje vijenaca predviđeno je u 12.30 časova, a obraćanje zvaničnika u 13.00 časova.

Zločin nad srpskim civilima u selu Ledići 3. juna 1992. godine u večernjim časovima počinili su pripadnici takozvane Armije BiH, regrutovani sa područja Sarajeva, te komšije muslimani iz susjednog sela Dejčići.

U zločinačkom pohodu je na kućnom pragu ubijeno 10 članova porodice Vasić, kompletna devetočlana porodica Tešanović, tri člana porodice Miovčić, zatim Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Najstarija žrtva bila je Ikonija Vasić koja je imala 92 godine, a najmlađa Milun Tešanović koji je imao samo 18 mjeseci, kojem su, prema izvještaju patologa, zločinci lomili nejake ruke i noge.

Većina mještana stradala je na kućnom pragu, a oni malobrojni koji su pokušali da se sakriju po okolnim šumama pronađeni su i ubijeni.

Selo je, kako je to obično bivalo nakon muslimanskih oružanih pohoda na srpska naselja, opljačkano, popaljeno i razoreno do te mjere da se gubi skoro svaki trag srpskog prisustva na tom prostoru.

Za zločin niko nije odgovarao.

Okupacija sela, koje je u međuvremenu pretvoreno u svojevrstan muslimanski logor za Srbe, trajala je do 10. juna.

U tom periodu, na veoma surov način, ubijeni su i uglavnom masakrirani svi mještani srpske nacionalnosti koji nisu mogli na vrijeme da pobjegnu iz svojih kuća, ali i oni koji su, nakratko, uspjeli.

Istraga koju je 1994. godine sprovelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske pokazala je da su se stanovnici Ledića prilikom bijega podijelili u dvije grupe. Jedna je krenula preko Treskavice ka Vojkovićima, naselju nadomak Sarajeva, a druga prema Kalinoviku.

Prema rezultatima ove istrage, drugu grupu, koja je išla prema Kalinoviku, presrele su muslimanske snage na lokalitetu Poljice i sve ih ubile, osim jedanaestogodišnjeg dječaka, koji je povrijeđen ležao među tijelima ubijenih.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje pronađene su odvojene od tijela.

Prema izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na brutalan način - klanjem, vješanjem ili gušenjem.

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je 14. jula 2022. godine prvpstepenu presudu kojom su Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza oslobođeni optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Trnova 1992. i 1993. godine.

Godinjak, Šarić i Bunoza su, prema prvostepenoj presudi iz marta 2021. godine, oslobođeni optužbi za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu u periodu od maja 1992. do jula 1993. godine s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba i paljenja njihove imovine u selima na području Trnova.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Skijaš 02.06.2024. 07:31
  Dobre naše komšije. Daj Bože da nam ovo više nikada ne urade i da pravda bude osveta.
Povezane vijesti
Oni koji su ostali u kućama kasnije su pronađeni mrtvi Oni koji su ostali u kućama kasnije su pronađeni mrtvi
U Nevesinju sutra obilježavanje 149 godina od početka ustanaka u Hercegovini U Nevesinju sutra obilježavanje 149 godina od početka ustanaka u Hercegovini
Obilježene 33 godine od formiranja Prve romanijske pješadijske brigade Obilježene 33 godine od formiranja Prve romanijske pješadijske brigade
Najčitanije
 • Obilježena krsna slava i 34 godine postojanja Srpske demokratske stranke (FOTO)
  18h 44m
  0
 • Nije dolazio na posao šest godina, otkrili ga kad je trebao dobiti nagradu
  23h 26m
  1
 • Sokolac: Od danas redukcija vode
  17h 26m
  5
 • Opštinski odbor SDS Istočno Novo Sarajevo proslavio krsnu slavu (FOTO)
  17h 39m
  0
 • Haos na Zrću: Turisti pretrpjeli teške povrede
  15h 26m
  0