У припреми протокол за истраживање колективног имунитета у Српској

15.05.2020. 11:47
0
ИЗВОР: Srpska.info

У Српској је у припреми протокол за серолошка тестирања у смислу колективног имунитета на вирус корона и присуства антитијела, али она нису још почела, потврдио је министа здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић.

– У припреми је протокол за то истраживање и Медицински факултет у Фочи руководи тиме, а дати су већ и коментари на то, а сарађује се и Медицинским факултетом у Бањалуци – каже министар.

Када је у питању тестирање на присуство вируса корона, које се у Српској проводи већ више од два мјесеца, он подсјећа и да ће се сада ући и у велико тестирање студената на вирус корона, те да очекује да имамо три до пет одсто особа које немају симптоме, а позитивне су на вирус и треба очекивати  и да ћемо имати раст броја потврђених случајева у складу са тим.

– Али није више ствар у томе колико нас има без симптома, већ колико нас има тешко обољење. То оптерећује систем. А ми пратећи то, гледамо да спријечимо пренос на оне који су најугроженији и то је фокус нашег рада – каже Шеранић.

По његовим ријечима, немогуће је тестирати све људе код оваквих респираторних вируса, а то није ни препорука.

– Али ћемо гледати да ако се негдје препозна да је то потенцијално мјесто за ширење вируса, као што смо говорили за појединце локалне заједнице, да онда активније радимо ту – каже Шеранић.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за два дјечака Наш град богатији за два дјечака
Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто Просјечна цијена квадрата стана у Српској већа за 24,1 одсто
Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину Ово је цијена школарине на факултетима у Српској за академску 2024/25. годину
Најчитаније
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    16h 46m
    4
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    17h 18m
    0
  • Полицајац убоден ножем!
    12h 29m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    17h 27m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    20h 34m
    0