У регистру педофила у Српској уписано 247 особа

26.09.2024. 10:53
0
ИЗВОР: srna.rs

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је данас Срни да је у регистру педофила у Српској уписано 247 лица и да се подаци воде трајно.

- Када је ријеч о распону казни за кривична дјела сексуалног искориштавања и злостављања дјетета, Кривичним закоником Републике Српске прописане су различите казне затвора у најдужем трајању до 30 година - рекао је Букејловић.

Он је подсјетио да је у Републици Српској 2018. године успостављен Регистар лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце.

Букејловић је истакао да у Републици Српској не може боравити лице правоснажно осуђено за кривична дјела сексуалног злостављања и искориштавања дјетета, а да није уписано у регистар педофила који се води при Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

Он је навео да је за квалификоване облике појединих кривичних дјела, као што је обљуба са дјететом млађим од 15 година, могуће изрећи казну доживотног затвора.

Букејловић каже да је неопходна сарадња на свим нивоима ради обезбјеђивања заштите дјеце од сексуалне злоупотребе, злостављања и искориштавања, те спречавања лица правоснажно осуђених за наведено кривично дјело да не би поново извршила исто или слично кривично дјело.

- С обзиром на то да се ради о кривичним дјелима која укључују најугроженије категорије друштва, односно дјецу, овај озбиљан друштвени проблем захтијева сарадњу са свим нивоима и органима власти - истакао је Букејловић.

Он је подсјетио да, према одредбама Кривичног законика Републике Српске, изречена казна затвора до једне године не може бити замијењена новчаном.

- Изречена казна затвора до једне године не може бити замијењена новчаном казном и то за кривична дјела трговина дјецом, удруживање ради вршења кривичних дјела трговине људима и дјецом, затим кривична дјела сексуалног злостављања и искориштавања дјетета, као и на учиниоце који су раније два или више пута осуђени за исто кривично дјело - рекао је Букејловић.

Коментари 0
Повезане вијести
Хоће ли се провјера знања вредновати при упису у средњу школу Хоће ли се провјера знања вредновати при упису у средњу школу
"Дани Српске у Србији" вечерас одржани у Београду, Сремској Митровици и у Врању "Дани Српске у Србији" вечерас одржани у Београду, Сремској Митровици и у Врању
Полно насиље над дјететом: Врховни суд РС укинуо ослобађајућу пресуду Полно насиље над дјететом: Врховни суд РС укинуо ослобађајућу пресуду
Најчитаније
  • Изгорио аутомобил у Источном Сарајеву (ФОТО)
    12h 44m
    0
  • Сјећање на доктора и планинара Јова Елчића (ФОТО)
    4h 33m
    1
  • Једномјесечни притвор мушкарцу због мучења пса
    12h 57m
    7
  • Кнез Милош - ослободилац и аутократа
    17h 10m
    0
  • Ухапшен мушкарац, заплијењено више од килограм дроге
    15h 5m
    0