У Српској већа казна због џоинта него за педофилију

29.02.2024. 16:02
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Уколико неко у Српској своје познанике "почасти" џоинтом, запријећена му је већа казна него оном ко дијете обљуби или га наводи на учествовање у снимању порнографије.

То је тек једна од нелогичности у Кривичном законику Републике Српске, али не и једина, јер је таквих примјера на претек.

- Ко наводи другог на уживање дроге или му даје дрогу да је ужива он или друго лице, или стави на располагање просторије ради уживања дроге или на други начин омогућује другом да ужива дрогу, казниће се затвором од једне до осам година - истиче се у Кривичном законику, те додаје да је казна од двије до 12 година ако се то уради према више лица.

Истовремено, у истом закону је наведено да "ко изврши обљубу или с њом изједначену полну радњу са дјететом млађим од 15 година, казниће се казном затвора од двије до десет година".

Али, ни то није све, већ "ко наводи дијете на учествовање у снимању дјечије порнографије или ко организује или омогући снимање дјечије порнографије, казниће се затвором од шест мјесеци до пет година".

Чак и ако при том употријеби силу, казна је мања него за омогућавање уживања дроге.

- Ко употребом силе, пријетње, обмане, преваре, злоупотребом положаја или тешких прилика дјетета или односа зависности, присили или наведе дијете на снимање дјечије порнографије, казниће се затвором од двије до десет година - истакнуто је у Кривичном законику Републике Српске.

Притом, већа је казна за оног ко другом омогући да користи дрогу, него, примјера ради, за полну уцјену.

- Ко другог принуди на обљубу или с њом изједначену полну радњу пријетњом да ће се за то лице или њему блиско лице открити нешто што би шкодило његовој части или угледу или пријетњом неким другим тешким злом, казниће се затвором од једне до осам година - наводи се у Кривичном законику Републике Српске.

Од нуђења неке дроге, па чак и "траве" другима, мање су казне чак и за оне који производе отрове, прометују их или их користе, јер је за њих предвиђена казна од шест мјесеци до пет година. Слично је чак и са отмицом.

- Ко силом, пријетњом, обманом или на други начин одведе или задржи неко лице у намјери да од њега или другог лица изнуди новац или неку другу имовинску корист или да њега или кога другог принуди да нешто учини, не учини или трпи, казниће се затвором од једне до осам година - наводи се Кривичном законику Републике Српске.

Штавише, пред правосуђем би боље могао проћи онај ко неког убије из нехата, него онај ко друштву понуди џоинт или неку другу врсту дроге.

- Ко другог лиши живота нехатно, казниће се затвором од двије до осам година - наводи се у Кривичном законику Републике Српске.

Све ове нелогичности примијетио је бањалучки адвокат Александар Јокић, који каже да је био убијеђен да ће судови заједничко уживање дроге тумачити као прекршај, али не...

- Судови су кренули осуђивати људе на казне затвора. Има више таквих случајева - рекао је Јокић за "Независне новине".

Због тога ће, додаје, иницирати имјене члана 208, ставова 1 и 2 Кривичног законика Републике Српске, који се односе на омогућавање уживања дрога.

- Иницираћу да се прописане санкције за ова дјела ускладе са њиховом друштвеном опасношћу, односно да се умање на начин да одговарају стварној штетности и друштвеној опасности. Сулудо је говорити да смо ми друштво у којем сматрамо да је већа штетност када три лица заједно конзумирају опојну дрогу, него када неко силом тјера дијете на снимање порнографије или почини обљубу дјетета. Одбијам да повјерујем да ико нормалан то може тако градирати - рекао је Јокић за "Независне новине".

Пише: Драган Сладојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    20h 51m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    22h 2m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    23h 28m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    23h 33m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    3h 42m
    0