У Стричићима почела централна манифестација Кочићевог збора

25.08.2019. 10:56
0
ИЗВОР: Срна

У Стричићима на Мањачи, родном мјесту народног трибуна Петра Кочића, данас је почела централна манифестација 54. Кочићевог збора.

У оквиру ове традиционална манифестације у цркви на Клисини служен је парастос српском писцу, пјеснику и политичару, а потом су у Стричићима положени вијенци на споменик за 44 српска борца погинула у протеклом рату.

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегације Народне скупштине и Владе Републике Српске, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић и делегације Мјесне борачке организације Стричићи и Павићи.

На споменик погинулим српским борцима вијенце су положиле делегације Покрајинске владе Војводине, Борачке организације Републике Српске, Борачке организације града Бањалука, организације проистекле из протеклог одрамбено-отаџбинског рата и мјесне заједнице Стричићи и Павићи.

У оквиру Кочићевог збора данас је за 11.00 часова планирано отварање друге куће на Кочићевог огњишту, а у подне ће испред Основне школе у Стричићима бити одржан културно-умјетнички програм.

Надметање у народним вјештинама и спортовима, џипијада, учешће падобранаца, те борба бикова за награду "Јаблан" предвиђени су од 13.00 часова.

Традиционална манифестација Кочићев збор, у оквиру којег су организовани бројни садржаји и представљена туристичка понуда, почела је 19. августа, а завршава се данас.

На свечаној академији, одржаној синоћ у Банском двору у Бањалуци, уручена је награда овогодишњем добитнику Кочиећеве награде лингвисти Милораду Телебаку за цјелокупно лингвистичко и књижевно дјело.

Лана Бајрић, ученица петог разреда Оснве школе "Доситеј Обрадовић" из Бањалуке, добитница је награде "Змијањче" која ће јој бити додијељена данас у оквиру Кочићевог збора.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска кроз стихове петнаестогодишње Кристине Лопатић из Пала Српска кроз стихове петнаестогодишње Кристине Лопатић из Пала
Станивуковић угостио књижевнике из Српске и региона Станивуковић угостио књижевнике из Српске и региона
Додик на Мањачи “Српска се мора борити за циљеве које је поставио Петар Кочић” Додик на Мањачи “Српска се мора борити за циљеве које је поставио Петар Кочић”
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    13h 16m
    0
  • Слани мафини
    22h 37m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    22h 26m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    16h 55m
    3
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    11h 25m
    0