У суботу парастос јадовничким жртвама

29.06.2022. 10:08
0
ИЗВОР: srna.rs

Парастос јадовничким жртвама биће служен у суботу, 2. јула, код Шаранове јаме на Велебиту, поводом обиљежавања Дана сјећања на Јадовно 1941. године када је у том комплексу логора за вријеме Независне Државе Хрватске /НДХ/ на најсвирепији начин убијено више од 40.000 углавном Срба и Јевреја.

Предсједник Удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић изјавио је Срни да је дужност његовати културу сјећања на српске страдалнике, без обзира гдје су пострадали и што се ово стратиште данас налази ван граница српских земаља.

Говорећи о програму обиљежавања, Басташић је рекао да ће од 11.00 часова бити служен парастос код Шаранове јаме, а након краћих обраћања учесници молитвеног окупљања посјетиће мјесто Штикада, гдје ће код Цркве Светих Петра и Павла, у којој је пострадао српски народ 1941. године, бити одржан час историје.

Он је најавио да ће учесници молитвеног окупљања затим посјетити крашку јаму Тучић понор код Грачаца, гдје ће бити освештан и постављен Часни крст жртвама убијеним у овој јами.

Басташић је рекао да ће затим код код Храма Вазнесења Господњег у Грачацу бити приређено послужење за учеснике овог молитвеног и комеморативног сабрања, након чега је планиран повратак кући.

Он је рекао да очекује да ће Дану сјећања на Јадовно присуствовати делегације званичника Републике Српске, српског народа у БиХ и Србије, те потомци и поштоваоци жртава са подручја Српске, Србије и региона.

Удружење "Јадовно 1941" из Бањалуке 13. годину заредом организатор је молитвеног окупљања са благословом Његовог преосвештенства епископа горњокарловачког Герасима.

Молитвено сабрање на Велебиту одобрила је полицијска станица Госпић, чији ће припадници обезбјеђивати скуп.

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг у Другом свјетском рату за 132 дана убијено је најмање 40.123 људи. У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.

Дан сјећања на Јадовно уврштен је у календар обиљежавања значајних историјских догађаја Одбора Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Скренути пажњу јавности на Паркинсонову болест Скренути пажњу јавности на Паркинсонову болест
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
    22h 7m
    6
  • Оклопна возила ЕУФОР-а на подручју Пала и Источног Сарајева
    12h 48m
    0
  • Годишњица страдања Милице Ракић
    22h 7m
    0
  • Дом здравља прелази на трезорско пословање општине Источно Ново Сарајево
    18h 21m
    0
  • Грађани траже помоћ због змија
    9h 0m
    0