У Токију обиљежено 150 година од рођења Јована Дучића

18.12.2021. 10:19
0
ИЗВОР: СРНА

 У Токију су обиљежено 150 година од рођења истакнутог српског писца, пјесника, дипломате и академика Јована Дучића, а свечаност тим поводом организовале су амбасаде БиХ и Србије у Јапану.

На културној манифестација под називом "Јован Дучић – грађанин свијета", амбасадор БиХ Синиша Берјан је истакао да је Дучић оставио дубок траг у историји српске књижевности и дипломатије.

Берјан је посебно истакао Дучићеву приврженост и љубав према родном граду Требињу, те нагласио да је овај догађај посвећен представљању достигнућа и креативности једног таквог великана, саопштено је из Амбасаде БиХ у Јапану.

Амбасадор Србије у Јапану Александра Ковач истакла је да је Дучић био грађанин свијета, који је из различитих градова у којима је живио сакупљао импресије, сјећања, забиљешке, описе, стицао пријатеље и обожаватеље његовог дјела.

Слика

Фото: СРНА

Званицама се путем онлине платформе обратио и градоначелник Требиња Мирко Ћурић који је навео да о Дучићу најбоље говоре његова дјела – дугогодишња служба у земљама широм свијета, као и значајан књижевни опус који је оставио, а свједочи да је, уз осталу српску еминенцију, био главна покретачка снага културног и друштвеног живота развоја српских земаља.

Из Амбасаде БиХ су навели да су јубилеју и културном догађају у Токију, који је одржан јуче, присуствовали су амбасадори и представници дипломатског кора земаља у којима је Дучић службовао у три деценије дугој дипломатској каријери, затим представници Министарства иностраних послова Јапана и бројни гости из јавног, академског, привредног и културног живота Јапана.

О животу и књижевном дјелу Дучића говорили су и директор Музеја Херцеговина у Требињу Ивана Грујић, предсједник Матице Српске из Новог Сада Драган Станић, предсједник Националне комисије Србије за Унеско Горан Милашиновић, професор Филозофског факултета у Новом Саду Горана Раичевић, а приказан је и кратак документарни филм о Дучићу и његовој нераскидивој вези са родним Требињем.

У склопу манифестације организована је и изложба слика из живота Дучића, а гости су имали прилику да се упознају и са његовим изложеним књижевним дјелима, која су преведена на енглески језик.

Овај културни догађај, који је због великог интересовања преношен и уживо путем Јутјуб канала, пратили су студенти и професори филозофских и филолошких факултета универзитета у Источном Сарајеву, Бањалуци, Новом Саду и Београду.

Коментари 0
Повезане вијести
Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО) Најбољи ученици требињске Гимназије на поклоничком путовању у Грчку (ФОТО)
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут Млада Требињка једва чека да се шлепером запути на отворени пут
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    19h 5m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    8h 18m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    7h 49m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    8h 12m
    0
  • Побједник туцијаде у Палама Филип Илић
    23h 9m
    0