Занимљиве чињенице о Алберту Ајнштајну

14.03.2021. 17:24
0
ИЗВОР: zanimljivostidana.com

У наредним редовима текста доносимо вам занимљивости односно, листу занимљивих чињеница о једном од најпознатијих научника и генија човјечанства Алберту Ајнштајну...

Алберт Ајнштајн се сматра једним од најзначајних физичара 20. вијека. Рођен је у Улму њемачком граду 14.марта 1870 његова страст је била наука.

Алберт Ајнштајн је формулисао специјалну и општу теорију релативности којима је револуционисао модерну физику. Поред тога, допринио је напретку квантне теорије и статистичке механике.

Иако је најпознатији по теорији релативности (посебно по (формули) еквиваленцији масе и енергије Е=mc²), Нобелова награда за физику му је додијељена 1921. године за објашњење фотоелектричног ефекта.

А сад...те невјероватне занимљивости везане за Алберта Ајнштајна:

1. Као дијете, Алберт је споро причао и веома споро учио, јер је имао проблема са говором. Тек у трећој години је нормално почео да комуницира. Доктор Томас Совел је чак увео и термин Ајнштајнов синдром да опише веома паметне људе који касније пропричају.

2. Алберт Ајнштајн је напустио средњу школу са 15 година. Иако је био одличан у школи, није волио стил дисциплине професора у минхенској гимназији. Како је рекао један његов члан породице, одлучио је да оде из Минхена и све је урадио да би то и остварио.

3. Алберт Ајнштајн је рођен са главом неуобичајеног облика која је била превелика у односу на остатак његовог тијела. То је у први мах уплашило његове родитеље, али су на срећу његове пропорције касније постале нормалније.

4. Ајнштајн се одрекао њемачког држављанства када је имао 16 година. Током читавог свог живота, Ајнштајн је презирао национализам и себе је сматрао грађанином свијета. Између 1896. и 1901. није посједовао ниједно држављанство, да би тек на крају тог периода постао грађанин Швајцарске.

5. Када је Ајнштајн имао пет година, отац му је показао џепни компас. Ајнштајн је био одушевљен. Која сила тјера малу иглу да покаже одређен правац? Ово питање мучило је Ајнштајна у наредним годинама и зато је почео да се бави науком.

6. Његова мајка која је била пијанисткиња, желила је да Алберт крене њеним стопама. Убрзо га је уписала у музичку школу, а Алберт, иако у почетку није био склон музици, на крају је заволио виолину захваљујући Моцартовим композицијама. Свирао ју је до краја свог живота.

7. Ајнштајн није био само научник, већ и проналазач. Током живота је имао око 50 патената, међу којима је био и онај за дизајн фрижидера са животним вијеком од сто година. 

8. У други брак је ушао са својом рођаком. Друга госпођа Ајнштајн, Елза, је била Албертова сестра од текте са мајчине стране. Интересантно је да су и његов и њен отац такође били рођаци.

9. Обожавао је да пуши лулу и сматрао је да га то смирује.

10. Његова меморија је била лоша, због чега није могао да упамти бројеве телефона као ни датуме.

11. Најважнији принципи које је Ајнштајн изумео или развио су специјална теорија релативности, теорија релативности, фитоелектрични ефекат, обједињена теорија поља. Предмет његовог истраживања су биле и капиларне силе, космологија, гравитациони таласи, стимулисана емисија зрачења.

12. Ајнштајн је уживао да одговара на писма дјеце.

13. Ако си се некад разочарао јер ниси остварио успјех који си планирао, немој да мислиш да је ту крај и да су ти све лађе потонуле. Алберт Ајнштајн је након једног неуспјеха покушао опет. Најприје се пријавио у швајцарску федералну политехничку школу. Прошао је математички и научни одсјек пријемног испита – што је и било очекивано. Међутим, то се не може рећи за друштвене науке, укључујући историју, језике и географију. Због овог малог кикса није изгубио вјеру у себе, аплицирао је поново и након годину дана је примљен. Видиш како пораз може да подстакне на још бољи резултат? Према томе, буди упоран!

14. Оно чему се ја највише дивим код твоје умјетности јесте твоја универзалност. Не кажеш ни ријеч, а цио свијет те разумије, рекао је Алберт Ајнштајн Чарлију Чаплину кад су се упознали 1930-их година на шта му је Чаплин одговорио: Истина. Али твоја слава је још већа. Цијели свијет ти се диви, чак и кад не разумије ни ријеч онога што кажеш.

15. Ајнштајн је у младости био познат по изливима бијеса, а једном приликом је у тренутку фрустрације чак гађао свог учитеља столицом.

16. Ајнштајн се оженио једином женом која је присуствовала истим предавањима физике. Ради се, наравно, о нашој Милеви Марић , а њих двоје су се упознали током студирања на Савезном политехничком институту у Цириху. Милева је и сама била талентована за науку, али је са оснивањем породице са Албертом, престала да се њоме бави.

17. Дан када је први предсједник Израела Хајм Вајцман преминуо, 9. новембра 1952. године, Ајнштана су питали да постане други предсједник ове земље. Тада, седамдесеттрогодишњи научник одбио је ову понуду.

18. По доласку Хитлера на власт, Ајнштајн је напустио Берлин и преселио се у Сједињене Америчке Државе. Вјероватно си учио у школи да Хитлер није баш волио људе који нису дијелили исте вриједности као и он. Због мало слободнијег погледа на свијет, Ајнштајна је FBI шпијунирао чак 22 године. Агенти су биљежили све његове позиве, отварали његову пошту како би открили да ли је совјетски шпијун. Колико су били активни у свом послу свједочи и чињеница да је након смрти овог славног физичара његов досије имао невјероватних 1.800 страница.

19. Хаим Вајцман је замолио Алберта Ајнштајна да води младу нацију Израела. Иако је Ајнштајн одбио да буде предсједник, наставио је да гаји симпатије према овој земљи.

20. Ајнштајн није волио чарапе и кад год је могао, избјегавао је да их носи. Он је посебно био задовољан чињеницом да их није имао на својим ногама током предавања на Оксфорду тридесетих година прошлог вијека.

21. Милева је родила прво дијете 1902, када она и Алберт још нису били у браку. За постојање дјевојчице Лизерл сазнало се тек 1987, када је колекција Ајнштајнових писама дошла у руке шире јавности. О њеној судбини се не зна практично ништа. За сада су актуелне двије теорије. По првој, она је умрла непосредно по рођењу, док друга претпоставља да ју је млади пар дао на усвајање.

22. Ајнштајн никада није научио да плива, али је обожавао бродове и једрење.

23. Ајнштајнов препознатљив изглед рашчупаног научника био је посљедица његове лијености и навике да се не чешља. Поред тога, није волио да носи чарапе, јер су му сметале рупе које могу настати на њима.

24. Ајнштајн је умро 1955. године од пуцања крвних судова у мозгу. Упркос његовим жељама да се послије смрти његово тијело кремира, догодио се бизаран инцидент. Патолог с Принстона Томас Харви, супротно Ајнштајновим жељама, извадио је његов мозак.

25. Са Милевом је имао и два сина, од којих је једном Едуарду Ајнштајну била дијагностикована шизофренија. И Ајнштајн и његов други син Ханс су вјеровали да је лијечење погоршало Едуардово стање.

26. Имао је љубавну аферу са руском шпијунком. Ајнштајнова пасторка Маргот га је 1935. упознала са Маргаритом Коненковом, с којом је убрзо ушао у љубавну везу. Постоје индиције да је она била руска шпијунка, али историчари још нису сигурни да ли је то стварно истина.

27. Двије деценије пошто је објавио Теорију релативитета, Ајнштајн је измислио фрижидер без могућности да отровни гас који је тада био саставни дио овог кућног апарата исцури. Ови фрижидери почели су да се продају 1930., али су их касније замијенили они фреонски.

28. Сва његова открића су дошла захваљујући његовој визуализацији и размишљању, а не лабораторијским експериментима.

29. Шминкер Стјуарт Фриборн је моделовао Јоду по узору на сопствено лице, али је касније признао да је додао мало очи Алберта Ајнштајна и његове боре за мудар изглед. Спилберг је мајстора за специјалне ефекте Карла Рамбладија замолио да у лик Е.Т. убаци мало Хемингвеја, мало Карла Сандбурга и Ајнштајна у очи ванземаљца.

30. Ајнштајн је подржавао борбу за права црнаца у САД. Будући да је напустио Њемачку 1933. године како би избјегао нацистички прогон, он је био посебно осјетљив на дискриминацију коју је примијетио у својој новој домовини.

31. Његова истраживања и позната формула Е=mc2 помогла су у прављењу атомске бомбе. Ајнштајн је касније зажалио због овога и изјавио: да сам знао да Нијемци неће успјети у прављењу атомске бомбе, не бих ништа урадио.

32. Себе је сматрао агностиком, а не атеистом.

33. Ајнштајн и Хаим Вајцман су путовали у Америку 1921. године, гдје их је у Бијелој кући дочекао предсједник Ворен Хардинг. Наредне године је Алберт са Елзом отишао на путовање по Јапану, на којем је посјетио и Коломбо, Сингапур, Хонг Конг и Шангај.

34. Ајнштајнове теорије су релевантније него што мислите. Оне играју велику улогу у GPS систему, али и чине основу свих нуклеарних технологија.

35. Алберт није имао свој ауто, а никада није ни научио да вози.

36. Ајнштајнов омиљени научник био је Галилео Галилеј.

37. Ајнштајнове очи се чувају и дан данас у једном сефу у Њујорку.

Коментари 0
Повезане вијести
Електротехнички факултет отворио изложбу у част Милеве Марић Ајнштајн Електротехнички факултет отворио изложбу у част Милеве Марић Ајнштајн
Милева Марић и Алберт Ајнштајн - ко је био бисер, а ко шкољка Милева Марић и Алберт Ајнштајн - ко је био бисер, а ко шкољка
Милева Марић Ајнштајн – 145 година од рођења научнице Милева Марић Ајнштајн – 145 година од рођења научнице
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    20h 9m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    18h 23m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    16h 13m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    8h 38m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    14h 11m
    0