Убијен лидер "Ал Каиде"

02.08.2022. 09:02
1
ИЗВОР: srna.rs

Лидер "Ал Каиде" Ајман ел Завахири убијен је у ваздушном нападу америчке војске, потврдио је предсједник САД Џозеф Бајден.

Он је током обраћања нацији рекао да је америчка војска у суботу, 30. јула, по његовом наређењу извршила ваздушни напад у авганистанској пријестоници Кабулу и да је у том нападу убијен емир "Ал Каиде".

Бајден је нагласио да су САД од раније ове године знале гдје се налази Завахири, али да су, наводно, чекале до прошле седмице, након што је стигло обавјештење да су услови "оптимални" и послије пажљивог прегледања јасних и увјерљивих доказа о локацији лидера терористичке групе, како би се одобрио напад у којем би се он "једном за свагда уклонио са бојног поља", јавио је "Спутњик".

Завахири, који је поријеклом Египћанин, предводио је "Ал Каиду" откако је погубљен чувени лидер Осама бин Ладен 2011. године. Министарство правде САД оптужило је Завахирија да је играо главну улогу у планирању терористичких напада у САД 11. септембра 2001. године, у којима је погинуло готово 3.000 Американаца.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Hrvat 02.08.2022. 10:17
    Ova amerika propada skroz.. hvata se za slamku
Повезане вијести
Након свађе суграђанину пуцао у главу Након свађе суграђанину пуцао у главу
Ужас у Центру за социјални рад: Убио бившу жену и ранио њеног брата Ужас у Центру за социјални рад: Убио бившу жену и ранио њеног брата
Наставља се потрага за тијелом двогодишње Данке Наставља се потрага за тијелом двогодишње Данке
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    9h 40m
    0
  • Крађа у Палама
    7h 58m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    22h 17m
    2
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    4h 25m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    7h 13m
    0