Убијени дјечаци - симбол послијератног страдања Срба

13.08.2022. 12:59
0
ИЗВОР: srna.rs

Српски дјечаци, који су убијени у терористичком нападу 2003. године док су се купали на ријеци Бистрици у Гораждевцу, један су од симбола послијератног страдања српског народа на Косову и Метохији, изјавио је данас игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић.

- Иако су овај злочин осудили сви међународни представници, истрага никада није детаљно спроведена и починиоци никада нису приведени правди, као ни у бројним другим случајевима страдања Срба - подсјетио је игуман Сава.

Срби на Косову и Метохији данас се молитвено сјећају Ивана Јововића и Панте Дакића, који су убијени из аутоматског оружја на данашњи дан прије 19 година док су се купали у ријеци Бистрици у Гораждевцу. Тада је рањено четворо дјеце.

По благослову епископа рашко-призренског Теодосија, свету литургију и парастос данас су у Гораждевцу служи новоизабрани епископ новобрдски Иларион са свештенством.

У оружаном нападу на више од педесеторо српске дјеце која су се купала у ријеци Бистрици 13. августа 2003. године убијени су Пантелија Дакић /12/ и Иван Јововић /19/, док су тешко рањени Ђорђе Угреновић /20/, Богдан Букумирић /14/ Марко Богићевић /12/ и Драгана Србљак /13/.

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица убиства српских дјечака у Хаџићима; Срђан (12) и Сташа (13) убијени док су се играли Годишњица убиства српских дјечака у Хаџићима; Срђан (12) и Сташа (13) убијени док су се иг...
Обиљежено 20 година од злочина над српском дјецом на ријеци Бистрици Обиљежено 20 година од злочина над српском дјецом на ријеци Бистрици
Стање стабилно, водостаји Дрине и Ћехотине испод редовне коте одбране од поплава Стање стабилно, водостаји Дрине и Ћехотине испод редовне коте одбране од поплава
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    14h 15m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    14h 59m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    19h 4m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    19h 8m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    4h 35m
    0