Ubijeni dječaci - simbol poslijeratnog stradanja Srba

13.08.2022. 12:59
0
IZVOR: srna.rs

Srpski dječaci, koji su ubijeni u terorističkom napadu 2003. godine dok su se kupali na rijeci Bistrici u Goraždevcu, jedan su od simbola poslijeratnog stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić.

- Iako su ovaj zločin osudili svi međunarodni predstavnici, istraga nikada nije detaljno sprovedena i počinioci nikada nisu privedeni pravdi, kao ni u brojnim drugim slučajevima stradanja Srba - podsjetio je iguman Sava.

Srbi na Kosovu i Metohiji danas se molitveno sjećaju Ivana Jovovića i Pante Dakića, koji su ubijeni iz automatskog oružja na današnji dan prije 19 godina dok su se kupali u rijeci Bistrici u Goraždevcu. Tada je ranjeno četvoro djece.

Po blagoslovu episkopa raško-prizrenskog Teodosija, svetu liturgiju i parastos danas su u Goraždevcu služi novoizabrani episkop novobrdski Ilarion sa sveštenstvom.

U oružanom napadu na više od pedesetoro srpske djece koja su se kupala u rijeci Bistrici 13. avgusta 2003. godine ubijeni su Pantelija Dakić /12/ i Ivan Jovović /19/, dok su teško ranjeni Đorđe Ugrenović /20/, Bogdan Bukumirić /14/ Marko Bogićević /12/ i Dragana Srbljak /13/.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godišnjica ubistva srpskih dječaka u Hadžićima; Srđan (12) i Staša (13) ubijeni dok su se igrali Godišnjica ubistva srpskih dječaka u Hadžićima; Srđan (12) i Staša (13) ubijeni dok su se ig...
Obilježeno 20 godina od zločina nad srpskom djecom na rijeci Bistrici Obilježeno 20 godina od zločina nad srpskom djecom na rijeci Bistrici
Stanje stabilno, vodostaji Drine i Ćehotine ispod redovne kote odbrane od poplava Stanje stabilno, vodostaji Drine i Ćehotine ispod redovne kote odbrane od poplava
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    14h 7m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    12h 9m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    11h 2m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    11h 7m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    10h 10m
    1