УГ „Бјелава“: У петак протест против изградње мини хидроелектрана

06.08.2020. 11:05
0
ИЗВОР: 058.ба

Удружење грађана „Бјелава“ из Фоче организоваће, у петак, 7. августа, у мјесту Буковица, протест против изградње мини хидроелектрана на ријекама Бјелава, Мала и Велика Бјелава, саопштено је из Удружења.

У саопштењу се додаје да грађани Фоче протестом желе исказати своје незадовољство тренутним и планираним радовима на изградњи више мини хидроелектрана на ријекама на територији општине Фоча.

Из Удружења наводе да су грађани посебно узнемирени радовима који се изводе на водотоку Велике Бјелаве дуже од мјесец дана, како кажу, без концесије, изван области обухваћених пројектом геолошких истраживања, као и без грађевинске дозволе и водне сагласности.

Појашњавају да, упркос бројним послатим захтјевима и доказима о нелегалности радова на ријекама у сливу Бјелаве, локалне институције, надлежни инспекторати и Министарство енергетике и рударства РС игноришу доношење одлуке о заустављању радова.

-Сматрамо да приликом додјеле концесије није испоштован став три јавног позива у којем стоји да је понуђач дужан да приликом израде студија уважи мишљење Општине Фоча, односно предузећа „Извор“ од 20. јуна 2016. и 17. марта 2017. године. Овом предузећу, које је у наведеном мишљењу имало примједбе на градњу планираних мини хидроелектрана, због угрожености градског водовода, није достављена студија од стране инвеститора са уважавањем свих услова из наведеног мишљења- стоји у саопштењу.

Наводе да је инвеститор изашао на терен у марту ове године, за вријеме трајања ванредне ситуације узроковане вирусом КОВИД 19 и започео радове на изградњи мини хидроцентрала без икакве дозволе на локалитетима Бјелава, Велика и Мала Бјелава, када су грађани били онемогућени да искажу свој протест.

Окупљање грађана планирано је код ресторана „Буковица“ у 10.00 часова.

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    6h 0m
    0
  • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
    18h 37m
    2
  • Крађа у Палама
    4h 18m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    22h 25m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    3h 33m
    0