Укинута пресуда за ратни злочин Мирку Божићу, понавља се суђење

14.09.2023. 17:44
0
ИЗВОР: srna.rs

Врховни суд Републике Српске укинуо је првостепену пресуду Окружног суда у Бањалуци којом је Мирко Божић осуђен на седам година затвора за злочин против цивилног становништва на подручју Котор Вароша и вратио предмет на поновно суђење.
Истом одлуком одбијена је оптужба у дијелу предмета који се односи на Остоју и Босиљка Марковића, који су у првостепеном поступку били осуђени на девет, односно седам година затвора јер су ранијом пресудом Суда БиХ осуђени на укупно 23 године затвора за исто кривично дјело, преноси Бирн.

У образложењу одлуке Врховног суда се наводи да је током првостепеног поступка дошло до битне повреде одредаба кривичног поступка, повреде кривичног законика, те одлуке о казни.

- Првостепени суд није могао користити као доказ писмене изјаве оптужених Мирка Божића и Босиљка Марковића и свједока оштећених А.Ч, М.П, Ј.П, М.М. и М.К. које су дале у току претходног поступка - наводи се у пресуди Врховног суда.

Ријеч је о својеручно написаним изјавама осумњичених и свједока, при чему су поједине изјаве откуцане на писаћој машини, али, према мишљењу Суда, нису урађене у складу са законском формом, те не испуњавају законом прописане услове да би се могле користити као доказ у кривичном поступку.

Напомиње се да се на тако прибављеним исказима окривљених и свједока не може засновати судска одлука, већ да се ти записници са изјавама морају по службеној дужности издвојити из списа.

Врховни суд је заузео и став да је пресудом повријеђен Кривични закон на штету Остоје и Босиљка Марковића јер су правоснажном пресудом већ осуђени за исто кривично дјело и налазе се на издржавању казне затвора по овој пресуди.

Врховни суд је због тога навео да све те радње представљају јединствени догађај заједно са радњама из правоснажне пресуде којом су осуђени, те да је у питању јединствено кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва.

Коментари 0
Повезане вијести
Мањи приноси дижу цијене воћа Мањи приноси дижу цијене воћа
Српска богатија за 24 бебе Српска богатија за 24 бебе
Наш град богатији за три дјечака Наш град богатији за три дјечака
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    21h 20m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    10h 33m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    10h 4m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    10h 27m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    6h 20m
    0