Ултиматум Оружаним снагама БиХ

04.05.2022. 19:18
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Сједињене Америчке Државе поставиле су ултиматум Оружаним снагама БиХ да ће сносити све трошкове поправке хеликоптера UH II, који се недавно преврнуо у Високом, али уз услов да пилот призна грешку, сазнаје Српскаинфо.

Након превртања хеликоптера Bell Huey UH II у Високом, покренута је детаљна истрага како би се утврдиле тачне околности несреће на полигону за летачку обуку код Високог у којој је за длаку избјегнута трагедија.

Истовремено, јавност је са подсмјехом дочекала ову информацију, чудећи се како је могуће да се један хеликоптер уопште преврне. Међутим, то је и те како могуће, а према незваничним информацијама до којих је дошао портал Српскаинфо, превртање ових хеликоптера није више ни новост у свијету.

Кратко саопштење

Хеликоптер Оружаних снага Босне и Херцеговине (ОС БиХ) преврнуо се 13. априла ове године, 30-ак километара од Сарајева.

Из Министарства одбране БиХ саопштено је, у пар реченица, шта се догодило, те прецизирано да ће јавност бити накнадно информисана о резултатима истраге.

– Током провођења редовне летачке обуке припадника Бригаде ваздушних снага и противваздушне одбране ОС БиХ, на полигону за летачку обуку код Високог, око 11.30, дошло је до динамичког превртања хеликоптера на тлу – саопштено је након несреће из Министарства одбране БиХ.

У саопштењу се прецизирало да се се радило о хеликоптеру Bell Huey II с четири члана посаде, од којих нико није повређен.

– На хеликоптеру има видљивих оштећења. Надлежне службе Оружаних снага БиХ тренутно проводе истрагу о узроцима превртања летелице. По окончању истраге имаћемо више информација за јавност – додали су у саопштењу и ту се сва прича, барем када је у питању јавност, завршила.

Притисак на пилоте

Извор Српскаинфо из Оружаних снага БиХ изјавио је да је након превртања хеликоптера покренута детаљна истрага како би се утврдиле све околности које су довеле до ове несреће. С једне стране, стручњаци тврде да је у питању техничка неисправност хеликоптера, али главни донатори не желе ни да чују за то, већ траже да се призна грешка пилота.

– О томе какав је све вријеме притисак на пилоте говори и да су током истраге чланови посаде у више наврата давали крв на анализу како би се утврдило да ли су били под дејством алкохола. Сви налази су били негативни. У међувремену су саслушани и од стране полицијских службеника Агенције за истраге и заштиту (СИПА) БиХ, те надлежног Министарства унутрашњих послова, односно тужилаштва које руководи истрагом. На крају све се ипак, завршило ултиматумом који су поставили Американци када је у питању овај случај – открио је извор Српскаинфо из Оружаних снага БиХ.

Додаје како је овај ултиматум гласио да се у случају превртања хеликоптера призна грешка пилота, те да ће сви трошкови бити плаћени.

Међутим, Српскаинфо сазнаје да би наводну грешку морао признати искусни пилот, који је без мрље у својој досадашњој каријери, тако да је судбина преврнутог хеликоптера још увијек непозната, те се не зна да ли ће он икада више и полетјети, јер је цијена поправке скупа.

Набавка

Подсјетимо, Оружане снаге Босне и Херцеговине су 13.децембра 2019. године потписале уговор о набавци четири Bell Huey 2 UH-II хеликоптера, чиме је био покренут поступак испоруке, који се требао реализовати у три године. Ријеч је о заједничком пројекту Владе САД и Савјета министара БиХ, према којем су САД обезбиједиле 34 милиона долара, а Министарство одбране БиХ 4,36 милиона долара.

Bell UH-2 Huey II је заправо преуређени Bell UH-1, односно фабрика “Bell” преуређује и дословце оголи структуру UH-1 хеликоптера до сржи, електро системи су инсталирани са новом каблажом, авионика се ажурира, те постоји велика опција избора опреме која се може користити, зависно од мисије за коју се планира користити овај тип хеликоптера.

UH-2 у односу на UH-1 има за трећину смањене директне трошкове одржавања, вањску носивост до пет тона, а унутрашњу до 4,7 тона. Снага мотора је повећана са 1.400 КС на 1.800 КС, а лопатице носећег и репног ротора су шире и користе се као и код Bella 212.

Притисак хидраулике је повећан на 1.500 ПСИ, што пилотима омогућава мањи напор за управљање хеликоптером.

У новчана средства укључени су и трошкови обуке пилота и авиотехничара, испорука резервних дијелова и потрошног материјала за период од двије године, те достава техничке документације и земаљске опреме.

У Министарству одбране БиХ јуче нисмо могли добити коментар на ове информације, јер се нису јављали на телефоне

Коментари 0
Повезане вијести
Снажан земљотрес погодио Америку Снажан земљотрес погодио Америку
Припадници оружаних снага у потрази за Драгом Танасковићем Припадници оружаних снага у потрази за Драгом Танасковићем
Нова пуцњава у Америци, има мртвих! Нова пуцњава у Америци, има мртвих!
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    20h 39m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    18h 14m
    7
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    23h 22m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    4h 13m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    2h 40m
    0