Упитне и матурске прославе и екскурзије

06.04.2020. 10:01
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Да ли ће ученици завршних разреда средњих школа у Републици Српској ове године имати прославу матурске вечери још је неизвјесно, сматрају директори ових образовних установа, а такође су упитне и екскурзије.

Подсјећамо, за ученике средњих школа организована је настава на даљину, а шта ће бити с матурама и прославама још се не зна.

- Још ништа не знамо што се тиче прославе матурске вечери, иако су скоро све школе у Бањалуци резервисале термин одржавања - казао је Љубан Бајић, предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије.

Додао је да једноставно морамо чекати мај да видимо шта и како, те како ће се одвијати ситуација што се тиче вируса корона и забрана које су на снази.

Према његовим ријечима, уколико ове године не буде прославе матуре велики жал ће бити за ученике.

- Ученицима матурско вече преставља једну велику прекретницу у животу, тако да ће ми лично бити жао уколико ове године не буде прославе - истиче Бајић.

Додао је да се и даље не зна да ли ће бити извођене ђачке екскурзије у иностранство.

- И даље је непознато да ли ће бити извођене екскурзије у мајско-јунском року ако се ситуација не нормализује - казао је Бајић и додао да се нада да ће ученици барем у септембру моћи ићи на екскурзије.

Спасоје Васиљевић, предсједник Актива директора средњих школа регије Добој, истиче да ће прослава матурске вечери сигурно бити пролонгирана за нека боља времена.

- У сваком случају ништа се неће дешавати без става надлежног министарства, а и с ученицима смо у договору да прославу матурске вечери оставимо за потпуно сигурна времена - нагласио је Васиљевић за "Независне".

Валентина Совиљ, предсједница Актива средњих школа приједорске регије, казала је да очекују, уколико дође до нормализације стања у кратком року, да ђаци прославе матуру у мају.

- Међутим, нисам оптимиста будући да је тренутно на снази забрана окупљања за коју не знамо колико ће да траје, а прослава матуре је један вид окупљања - казала је Совиљева.

Према њеним ријечима, иако ђаци приједорске регије на екскурзије иду почетком септембра, још је неизвјесно хоће ли их ове години уопште бити.

Из Министарства просвјете и културе Републике Српске казали су да ће се поступати у складу с информацијама Координационог тијела за планирање, спровођење и праћење активности у вези с појавом вируса корона у Републици Српској када је ријеч о прослави матурске вечери, али и извођењу екскурзија у школама у Републици Српској.

Коментари 0
Повезане вијести
Источно Сарајево слави 32. рођендан Републике Српске Источно Сарајево слави 32. рођендан Републике Српске
Широм Српске дочекана Нова година Широм Српске дочекана Нова година
Линта: Забранити Хрватској да слави што је побила и протјерала Србе Линта: Забранити Хрватској да слави што је побила и протјерала Србе
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    11h 33m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 29m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    23h 58m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    10h 33m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    7h 26m
    0