Upitne i maturske proslave i ekskurzije

06.04.2020. 10:01
0
IZVOR: nezavisne.com

Da li će učenici završnih razreda srednjih škola u Republici Srpskoj ove godine imati proslavu maturske večeri još je neizvjesno, smatraju direktori ovih obrazovnih ustanova, a takođe su upitne i ekskurzije.

Podsjećamo, za učenike srednjih škola organizovana je nastava na daljinu, a šta će biti s maturama i proslavama još se ne zna.

- Još ništa ne znamo što se tiče proslave maturske večeri, iako su skoro sve škole u Banjaluci rezervisale termin održavanja - kazao je Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije.

Dodao je da jednostavno moramo čekati maj da vidimo šta i kako, te kako će se odvijati situacija što se tiče virusa korona i zabrana koje su na snazi.

Prema njegovim riječima, ukoliko ove godine ne bude proslave mature veliki žal će biti za učenike.

- Učenicima matursko veče prestavlja jednu veliku prekretnicu u životu, tako da će mi lično biti žao ukoliko ove godine ne bude proslave - ističe Bajić.

Dodao je da se i dalje ne zna da li će biti izvođene đačke ekskurzije u inostranstvo.

- I dalje je nepoznato da li će biti izvođene ekskurzije u majsko-junskom roku ako se situacija ne normalizuje - kazao je Bajić i dodao da se nada da će učenici barem u septembru moći ići na ekskurzije.

Spasoje Vasiljević, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Doboj, ističe da će proslava maturske večeri sigurno biti prolongirana za neka bolja vremena.

- U svakom slučaju ništa se neće dešavati bez stava nadležnog ministarstva, a i s učenicima smo u dogovoru da proslavu maturske večeri ostavimo za potpuno sigurna vremena - naglasio je Vasiljević za "Nezavisne".

Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva srednjih škola prijedorske regije, kazala je da očekuju, ukoliko dođe do normalizacije stanja u kratkom roku, da đaci proslave maturu u maju.

- Međutim, nisam optimista budući da je trenutno na snazi zabrana okupljanja za koju ne znamo koliko će da traje, a proslava mature je jedan vid okupljanja - kazala je Soviljeva.

Prema njenim riječima, iako đaci prijedorske regije na ekskurzije idu početkom septembra, još je neizvjesno hoće li ih ove godini uopšte biti.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske kazali su da će se postupati u skladu s informacijama Koordinacionog tijela za planiranje, sprovođenje i praćenje aktivnosti u vezi s pojavom virusa korona u Republici Srpskoj kada je riječ o proslavi maturske večeri, ali i izvođenju ekskurzija u školama u Republici Srpskoj.

Komentari 0
Povezane vijesti
Istočno Sarajevo slavi 32. rođendan Republike Srpske Istočno Sarajevo slavi 32. rođendan Republike Srpske
Širom Srpske dočekana Nova godina Širom Srpske dočekana Nova godina
Linta: Zabraniti Hrvatskoj da slavi što je pobila i protjerala Srbe Linta: Zabraniti Hrvatskoj da slavi što je pobila i protjerala Srbe
Najčitanije
  • Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha
    2h 27m
    0
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    21h 24m
    0
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    13h 55m
    2
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    15h 45m
    3
  • Pronađena garaža puna oružja, dvojac pokušao pobjeći iz Srbije
    14h 59m
    0