Уређаји који троше струју чак и када не раде

31.08.2023. 20:37
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Да бисмо штедњу спровели у дјело, требало би се додатно информисати на који начин одређени уређаји функционишу. А то је битно, јер често имамо погрешну претпоставку да смо искључењем одређеног уређаја прекинули потрошњу струје. На жалост, није увијек тако, јер – неки уређаји се понашају другачије!

Телевизори

Скоро сви гасимо телевизор тако што притиснемо црвено дугме, али то га не искључује из струје већ само шаље у „Станд-бај“ режим. То значи да струја и даље протиче кроз њега и да је он и даље троши, што се можда не види толико на мјесечном нивоу, али на годишњем се и те како види и није занемарљиво.

Погледајте енергетску ознаку вашег телевизора и ако је она нижа од А, савјет стручњака је да искључујете уређај из струје кад год то можете – исплатиће вам се.

Фрижидери и замрзивачи

Фрижидер и замрзивач су стално укључени из очигледних разлога, те не изненађује чињеница да је око 12 одсто електричне потрошње домаћинства резервисано за њих. Иако их не можемо баш искључити када изађемо из куће, можемо предузети једноставне кораке да их учинимо ефикаснијим, односно мањим потрошачима струје.

Редовно чишћење фрижидера, споља и изнутра, омогућава да не троши више енергије него што је потребно, а исто важи и за повремено отопљавање како се не би сакупиле залихе леда. Држање врата фрижидера и замрзивача краће отвореним, такође је од помоћи. Кад кућу или дом напуштате на више дана и ове уређаје нећете користити активирајте им ЕКО режим рада и штедите струју док се не вратите.

ЕКО режим је добар избор и за свакодневну употребу, али се морате информисати шта с њим ваш уређај може, а шта не.

Конзоле

Конзоле за видео игре се често не искључују у потпуности како би се касније брже укључиле и како би се брже покренуле игре, а оне уопште не троше мало струје и код њих се уштеда примјећује чак и на дневном нивоу.

Ово је познато одавно да конзоле „једу“ велике количине струје кад су у максималном погону тј. кад сте усред неке игре. Зато, кад их не користите – искључите их из струје. Није џабе „Sony“ редизајнирао „PlayStation 5“,који сада, између осталог, троши и мање струје с новом плочом и технологијама.

Пуњачи

Ни пуњачи за телефоне и друге уређаје уопште не морају бити константно укључени у струју, јер нас то кошта не само потрошене струје, него и новца. Сви остављамо пуњаче, више њих по кући нон-стоп прикаченим на извор струје, али када бисмо кренули редом да искључујемо све пуњаче за телефоне, таблете и остале уређаје, сигурно бисмо видели разлику послије неког времена, пише Крстарица.

Ево пет уређаја које најчешће остављамо укљученим, а који троше струју и кад ми мислимо да то није случај, а податке је објавио сајт „BrightSide“:

Пуњач мобилног телефона без телефона, 1.2 вата дневно (минимално)

ТВ тј. кабловски тјунер, 22 вата дневно

Телевизор, 24 вата дневно

Рачунар или лаптоп, 96 вати дневно и

Уређаји са дигиталним тајмером, 108 вати дневно.

Коментари 0
Повезане вијести
Уређај који треба искључити преко ноћи: Рачун за струју ће бити двоструко мањи Уређај који треба искључити преко ноћи: Рачун за струју ће бити двоструко мањи
Компаније „Мета“ и „IBM“ покренули алијансу за развој вјештачке интелигенције Компаније „Мета“ и „IBM“ покренули алијансу за развој вјештачке интелигенције
Да ли је ваша међу њима: Објављен списак најчешћих лозинки на свијету Да ли је ваша међу њима: Објављен списак најчешћих лозинки на свијету
Најчитаније
 • Преминуо Сретен Срето Петронић
  3h 41m
  1
 • Прича о чича Срету Петронићу из Пала и његовој Хелени
  3h 44m
  0
 • "Краљица џепароша" поново у акцији
  10h 27m
  3
 • Земљотрес јачине 2,8 степена на подручју Сарајева
  9h 26m
  0
 • Упозорење: Снажан циклон иде према региону, очекује се јако невријеме
  4h 53m
  0